Ana SayfaGüncelAdalet Bakanlığı ‘bihaber’: Elçi soruşturmasının savcısının kim olduğunu bilmiyoruz

Adalet Bakanlığı ‘bihaber’: Elçi soruşturmasının savcısının kim olduğunu bilmiyoruz

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanlığı, avukat Tahir Elçi’nin vurularak hayatını kaybetmesine dair soruşturmayı yürüten savcının kim olduğunu bilmediğini açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili aylardır herhangi bir gelişmenin yaşanmadığı soruşturma dosyasına ilişkin Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği sorulara Adalet Bakanlığı tarafından yanıt verildi.

Başbakan adına Adalet Bakanlığı tarafından verilen yanıtta, “Soru önergesinde bahsi geçen olayın soruşturmasının hangi Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütüldüğünün bilinmediğinden görev yerinin değişip değişmediği hakkında bilgi verilemediği” ifade edildi.

Bakanlığın açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreterliği ile yapılan yazışmaya verilen cevapta Cumhuriyet savcılarının bakmış oldukları dosyalar ile iş paylaşımının 5235 Sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleriyle Bölge Adliye Mahkemelerinin kuruluş, görev yetkileri hakkında kanunun 18’nci maddesine göre Cumhuriyet Başsavcısı tarafından belirlendiği, dolayısıyla soru önergesinde bahsi geçen olayın soruşturmasının hangi Cumhuriyet savcısı tarafından yürütüldüğünün bilinmediğinden, görev yerinin değişip değişmediği hakkında bilgi verilemediği bildirilmiştir. Öte yandan, soru önergesinde yer alan hususlarla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı ile yazışmalar devam etmekte olup, bakanlığımıza bilgi iletildiğinde ayrıca cevap verilecektir.”

Beştaş’ın önergesi

HDP’li Beştaş, Tahir Elçi’nin faillerinin ölümünden bu yana hala bulunamamış olması ve dava dosyasında hiçbir gelişme yaşanmamasından ötürü Ağustos ayı içerisinde bir soru önergesi vermişti.

Önergede, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından birçok dosyanın elde edilen deliller ışığında yeniden ele alındığını bu çerçevede soruşturmalar yürütülmeye başlandığı hatırlatılmıştı.

Buna örnek olarak Hrant Dink davasında yaşanan gelişmeleri gösteren Beştaş, Dink cinayeti ile FETÖ bağlantılarına dair ortaya çıkan ayrıntıları anımsatmıştı.

Beştaş, bu kapsamda Elçi cinayetinin de aydınlatılması amacıyla aylardır yanıt bekleyen bazı sorulara yanıt istemişti ve şu soruları yöneltmişti:

  • 15 Temmuz darbe girişiminin ardından pek çok kolluk görevlisi hakkında başlatılan soruşturma ve görevden almalar kapsamında Elçi cinayetinin nasıl gerçekleştiğine dair herhangi bir çalışma yapılmamasının sebebi Elçi cinayetinin üzerinin kapatılmak istenmesi midir?
  • 28 Kasım 2015 tarihinden bu yana Elçi cinayeti ile ilintili hiçbir şüphelinin tespit edilememiş olmasının arkasında siyasi irade var mıdır?
  • Elçi cinayetinin soruşturmasını yürüten savcı hala görevde midir? Soruşturmayı yürüten savcı değişti mi?
  • Elçi cinayetinin Fetulllah Gülen Örgütü ile bağlantısı konusunda herhangi bir bilgi ve delile ulaşıldı mı? Soruşturmalarda bu yönlü bir gelişme var mı?
  • Bilirkişi raporu kapsamında olay yerinde buluna herkesin şüpheli olduğundan hareketle ifadeler alınmış mıdır? İfadeler ne yönlüdür?
  • Elçi cinayetinin üzerinin örtülmesi ve olayın sönümlendirilmesi mi hedeflenmektedir?