Ana SayfaGüncelAf Örgütü: Hasta tutuklu Sibel Çapraz acilen tedavi edilmeli

Af Örgütü: Hasta tutuklu Sibel Çapraz acilen tedavi edilmeli

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü Acil Eylem Grubu, hasta tutuklu Sibel Çapraz’ın tahliye edilmesi için kampanya başlattı.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Acil Eylem Grubu, hasta tutuklu Sibel Çapraz’ın tahliye edilmesi için bir kampanya başlattı.

Tutuklu Sibel Çapraz’ın acilen ameliyat edilmesi gerekiyor‘ başlıklı kampanyada, Çapraz’ın yaklaşık bir yıldır tedavisinin aksatıldığı belirtiliyor.

Açıklamada şöyle:

Hakkari’de sağ kolundan ve karın bölgesinden vurulan Sibel ertesi günü sağ kolundan bir ameliyat ve zarar gören bağırsaklarından acil kolostomi ameliyatı geçirdi. 23 Aralık’ta sağ kolundan ilave ameliyatlar için Baltalimanı Kemik Hastanesi’ne sevk edildi.

Şubat 2016’da inversiyon ameliyatı geçirmesi gerekiyordu ancak koluna yönelik tedavisi devam ettiğinden bu ameliyat gerçekleşemedi. Sibel Çapraz’ın erkek kardeşi 4 Mart 2016’da polisin hastaneye geldiğini ve onu Çağlayan Adliyesi’ne götürdüğünü ifade etti. Mahkeme tutuklu yargılanmasına karar verdi.

Aradan neredeyse bir yıl geçti, ancak Sibel Çapraz Şubat 2016’da gerçekleşmiş olması gereken kolostominin kapatılması ve inversiyon ameliyatına hala giremedi. Çapraz kolundaki yaralanma nedeniyle acı içinde olduğunu ve gün içerisinde kolostomi torbasının defalarca değiştirilmesi için diğer mahkumlara bel bağlamış durumda olduğunu ifade ediyor. Avukatları mahkemeyi Sibel Çapraz’ın tıbbi durumu ile ilgili bilgilendirdi ve tedaviye erişiminin sağlanması ve serbest bırakılmasını talep etti ancak bu talepler reddedildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı da acilen ihtiyacı olan ameliyata girmesi ve koluna yönelik tedavinin devam etmesi talepleriyle Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Yetkililer, acil tıbbi durumuna ilişkin doğrudan yanıt vermedi ve ihtiyacı olan tedaviye erişiminin olduğu yanıtını verdi. Sibel Çapraz’ın avukatı Uluslararası Af Örgütü’ne, atıfta bulunulan tedavinin fizik tedavisi olduğunu ve bunun acilen ihtiyacı olan ameliyatın yerine geçmediğini belirtti.

Ne oldu?

Sibel çapraz, 27 Kasım 2015’te Yüksekova’daki bir gürültü protestosunda polis tarafından vurulmuştu.

Dokuz gün yoğun bakımda kalan Çapraz, “örgüt üyeliği” iddiasıyla 2 Mart’ta tutuklanmıştı.

96 günlük tedavisi boyunca 10’un üzerinde ameliyat geçiren Çapraz, İstanbul’da tedavi gördüğü hastaneden Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ameliyatını olmak üzere taburcu edildiğinde tutuklanmıştı.

Çapraz önce Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmış, 30 Haziran’da da İzmir Menemen R Tipi Cezaevine sevk edilmiş, daha sonra tekrar Bakırköy’e getirilmişti.

Sibel Çapraz kimdir? 

1981 Yüksekova doğumlu Sibel Çapraz, ilköğrenimini Yüksekova’da, orta öğrenimini Elazığ’da tamamladı.

Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler ve Atatürk Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği bölümlerinden mezun olan Çapraz, 13 yıl Yüksekova Haber Gazetesi’nde muhabirlik yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi Çapraz, 29 Mart 2014 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) Hakkari İl Genel Meclisi üyesi seçildi.


Kampanya hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.