Ana SayfaGüncelAhmet Türk: Her dönem haksızlığa uğradım, hep siyasi atmosfere göre yargılandım

Ahmet Türk: Her dönem haksızlığa uğradım, hep siyasi atmosfere göre yargılandım

DİYARBAKIR – “KCK Ana Davası”nda savunma yapan tutuklu Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, savunmasında, “Her dönemde haksızlığa uğradım, yıllarca siyasi atmosfere göre yargılandım” dedi. Duruşmanın ardından bir açıklama yapan HDP’li Ahmet Yıldırım ise Türk’ün sağlık durumuna ilişkin raporun Adli Tıp Kurumu’ndan geçtiğini ve tahliye edilmesi yönünde bir kanaatin açığa çıktığını aktardı ve “Mahkemenin hala neden bu raporun gereğini yerine getirmediğini anlamakta güçlük çekiyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır’da açılan “KCK Ana Davası”nın 71’inci duruşması 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ile Ferhan Türk ve Ramazan Debe katıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin de takip ettiği duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapan Ahmet Türk, yıllardır demokratik alanda siyaset yaptığını belirterek, sorunların çözümü için her dönemde mücadele ettiğini vurguladı:

Siyaset alanında her dönemde bulundum. Ama her dönemde haksızlığa uğradım. Siyasi gelişmeler çerçevesinde her dönemde hakkımda davalar, soruşturmalar açıldı. Yıllarca siyasi atmosfere göre yargılandım. 2012 Newroz’unda yaptığım konuşmadan dolayı hakkımda dava açılmış. Yıllardır bu coğrafyada Newroz kutlanır. O yıl Newroz yasaklanmıştı. Benim de o dönemde Newroz’da 5 dakikalık konuşmam oldu. Ne güvenlik güçleriyle bir tartışmam ne de bir sorunum oldu. Newroz’da öylesi bir durum olsaydı görüntülere yansırdı. Ama hiçbir görüntü ortaya çıkmadı. Hakkımdaki iddianamede hiç de hukuka uygun suçlamalar bulunmuyor. Avukat Fethi Gümüş’le yaptığım görüşmeye yer verilmiş. Yine siyasetçilerle evimde yaptığım konuşmalara yer verilmiş ve delil olarak sunulmuş. Bunların kabul edilecek yanı yok. Ben 1973’ten bu yana demokratik siyaset mücadelesini veriyor. Bana iletilen suçlamaları kabul etmiyorum.

Avukat savunmalarının ardından, Ferhan Türk ve Ramazan Debe savunma yaparak suçlamaları kabul etmediklerini söylediler.

Savunmaların ardından Ahmet Türk bir kez daha söz alarak, mahkeme heyetinden, “Sağlık durumum kötü. Başka cezaevinden buraya getirilmem çok zor. Ben Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalmayı talep ediyorum” dedi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı ise “Biz de sizin Diyarbakır’a getirilmeniz için talepte bulunduk. Ama kabul edilmedi. Sizi Elazığ’a getirdiler. Bizim elimizde olan bir durum değil” yanıtını verdi.

Savunmaların ardından duruşma 25 Ocak Çarşamba gününe ertelendi.

Yıldırım: Mahkeme raporun gereğini yerine getirmedi

Öte yandan duruşmanın ardından davayı takip eden HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, bir basın açıklaması düzenledi.

Türk’ün sağlık sorunlarını hatırlatan Yıldırım, Türk’ün sağlık durumuna ilişkin raporun Adli Tıp Kurumu’ndan geçtiğini belirtti ve şunları söyledi:

Tahliye edilmesi gerektiği yönünde kanaatler açığa çıkmasına rağmen, bugün mahkemece bırakılmayışı yine siyasi bir kararın devamıdır. Elimizdeki bilgi Ahmet Türk’ün sağlık raporunun hazırlandığı ve Adli Tıp’tan geçtiğidir. Mahkemenin hala neden bu raporun gereğini yerine getirmediğini anlamakta güçlük çekiyoruz.

Yıldırım, Ahmet Türk’ü yaklaşık 45 dakika görme şansı yakaladıklarını da belirterek, sağlık durumunun çok iyi ya da çok kötü olduğunu söyleyemeyeceğini belirtti.