Ana SayfaGüncelAKP’li Başer teklifi böyle savundu: Partimiz AKP, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’dır

AKP’li Başer teklifi böyle savundu: Partimiz AKP, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’dır

HABER MERKEZİ – Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen anayasa değişiklik teklifinin 8. maddesi üzerinde AKP adına söz alan partinin Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, teklifi savunurken “Bizim partimiz AKP, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi.


Haber: ALTAN SANCAR


‘Başkanlık sistemini’ de içeren Anayasa değişiklik teklifine ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda teklifin maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Teklifin, Cumhurbaşkanını ‘yürütmenin başı’ ve ‘devletin başkanı’ olarak tanımlayan 8. maddesinin görüşmeleri esnasında söz alan AKP Yozgat Milletvekili Yusuf Başer,” Bizim partimizin adı AKP, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi.

“İki başlılık bitsin”

Teklifin gerekçesini anlatırken “Başbakanı da sen seçiyorsun, Cumhurbaşkanını da sen seçiyorsun, iki tane başkan seçiyorsun. Saçmalık değil mi?” diyen Başer sözlerini şöyle sürdürdü:

Anayasa değişikliğinin 104’üncü maddesinde ne diyoruz? ‘Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere iki başlı, halka iki başkan seçtiren uygulama olmasın. Başbakanlık kalksın, Cumhurbaşkanı yürütmenin tek başına, başı olsun. Bu iki başlılık da bitsin.’ diyoruz. Yapmak istediğimiz şey karmaşayı gidermektir, iki başlılığa son vermektir. Buna hangi mantıklı kişi ‘Hayır’ diyebilir?

Başbakanlığa ‘takoz’ benzetmesi

Değişiklik teklifi ile Cumhurbaşkanına üst düzey bürokratları atama yetkisi verilmesi konusunda gelen eleştirilere de değinen Başer, şunları kaydetti:

Cumhurbaşkanına bu düzenlemeyle çok fazla yetki verildiği dile getiriliyor. Mesela hangi yetki? Üst kademe bürokrasiyi atama yetkisi veriliyormuş, bu yanlışmış. Öncelikle soralım: Bugün üst kademe bürokrasisini yine yürütme organı atamıyor mu? Evet, atıyor. Değişen bir şey yok, yine yürütme atayacak. Hepimiz görüyorduk ki mevcut sistemde hükümetle Cumhurbaşkanı arasında kriz olmaması istisna oluyordu. AKP olarak krizden keyif alan, işler yavaşlayınca milletin huzursuz olmasından mutlu olanlardan değiliz. İşte, o takozu Türkiye’nin tekerleğinin önünden bu nedenle kaldırıyoruz.

8. madde

Sekizinci madde 340 kabul, 135 ret oyuyla Meclis’te kabul edildi. Oylamaya 481 milletvekili katıldı. Beş boş, bir de geçersiz oy çıktı.

Teklifte yer alan 8. madde, Cumhurbaşkanına ‘devlet başkanı’ sıfatı getirerek yürütme yetkisi verecek. Anayasanın ‘Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine’ ilişkin maddeyle, Cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi, Bakanlar Kurulu’nu atama ve görevden alma, milli güvenlik politikalarını belirleme gibi yetkiler verilecek.

  ‘BAŞKANLIK’ TEKLİFİ | İlk turda 18 madde de kabul edildi



Önceki Haber
Geşt û Qirdik
Sonraki Haber
Benzin'e bir zam daha geliyor