Ana SayfaGüncelAKP’nin referandum araştırmasının sonucu: Kürtler tepkili, kadınların desteği azaldı, kararsızlarda artış var

AKP’nin referandum araştırmasının sonucu: Kürtler tepkili, kadınların desteği azaldı, kararsızlarda artış var

HABER MERKEZİ – AKP’nin referandum öncesi yaptırdığı kamuoyu araştırmalarında çıkan sonuçlarda kendi parti tabanları dahil kadınların desteğinin daha önceki dönemlere göre azaldığı, Kürt kamuoyunun rahatsız olduğu ve kararsızların oranın yüksek olduğu öğrenildi.

AKP ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumu öncesi bir çok kamuoyu araştırması yaptırdı. AKP’nin yaptırdığı anketlerde kendi parti tabanları dahil kadınların desteğinin daha önceki dönemlere göre azaldığı, Kürt kamuoyunun rahatsız olduğu ve kararsızların oranın yüksek olduğu sonuçlarına ulaşıldı.

Hürriyet gazetesi Parlamento Bürosu Şefi Nuray Babacan’ın ulaştığı kulis bilgilerine göre AKP’nin yaptırdığı son araştırmada, kararsızların oranı oldukça yüksek. Bu sebeple de AKP’nin referandum kampanyasında kararsız seçmeni ikna etmeye dönük bir propaganda yürütmesi bekleniyor.

Ulaşılan bir diğer sonuç ise AKP’nin kendi seçmeninin de desteğinin azalması. Araştırma sonucunda AKP’nin kendi tabanı da dahil kadınların desteğinin daha önceki dönemlere kıyasla daha düşük olduğu ortaya çıktı. Sonuçtan rahatsız olan AKP’nin bunu aşmak için kadınlara “yaşam tarzının anayasal güvence altında olacağının garantisini” vereceği argümanlar üreterek kampanya yürüteceği belirtiliyor.

Araştırmanın bir diğer önemli sonucu ise Kürt seçmenin tepkisi. HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin tutuklu olması Kürt seçmenin oylarına yansımış durumda. Araştırmanın sonuçlarına göre daha önce AKP’ye destek veren Kürt seçmenlerin oylarında da “çözülme var”.