Ana SayfaGüncel‘BAŞKANLIK’ TEKLİFİ | Oturum tartışmayla başladı, 14’üncü madde de kabul edildi

‘BAŞKANLIK’ TEKLİFİ | Oturum tartışmayla başladı, 14’üncü madde de kabul edildi

HABER MERKEZİ – ‘Başkanlığı’ içeren Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin ikinci tur görüşmeleri bugün de gergin başladı. Tartışmanın sebebi bu kez de Başbakan’ın ‘başkanlık sisteminin’ hayata geçmesi halinde kabinede MHP’den de bakanların yer alabileceği yönündeki açıklamalarıydı. Tartışmalı başlayan oturumda taslağın 12’nci, 13’üncü ve 14’üncü maddeleri kabul edildi.

‘Başkanlık sistemini’ de  içeren Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin ikinci tur görüşmelerinde üçüncü oturum başladı.

Taslağın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını düzenleyen 14’üncü maddesi 342 oyla kabul edildi.

Taslağın maddelerinin ikinci tur oylamasında Cumhurbaşkanı’na OHAL yetkisi veren 12’inci maddesi de 342 oyla kabul edildi.

Oylamada  taslağın “disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemelerin” kurulmasının önünü kesen 13’üncü maddesi de 343 oyla kabul edildi.

Dün görüşmelerde teklifin Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkilerinde değişiklik yapan 8’inci, Cumhurbaşkanının Yüce Divan’a sevkini düzenleyen 9’uncu, Cumhurbaşkanının bir veya daha fazla yardımcı atamasına, bakanları görevden almasına olanak sağlayan 10’uncu ve cumhurbaşkanına meclisi feshetme yetkisi veren 11. Maddesi kabul edilmişti.

Bugünkü oturum ise Başbakan’ın ‘başkanlık sisteminin’ hayata geçmesi halinde kabinede MHP’den de bakanların yer alabileceği yönündeki açıklamaları nedeniyle sert tartışmalarla başladı.

CHP’liler ile MHP’liler arasında “pazarlık” polemiği yaşandı. Tartışmaya AKP’liler de katıldı.

MHP’li Zihni Açba, “Kim pazarlık yaptıysa şerefsizdir, ama yapılmadığı halde yapıldı diyen de beş katı şerefsizdir” diye bağırdı.

CHP’li Özgür Özel ise Açba’ya “Muhataplarınız söylüyor” diyerek seslendi.

CHP’li Hüsnü Bozkurt’un “Niye itiraz ediyorsunuz, Başbakan söyledi” demesi üzerine AKP’li Halis Dalkılıç Bozkurt’un üzerine yürüdü.

  Başbakan’ın ‘MHP’li bakan’ açıklamasına Bahçeli’nin yorumu: Karanlıkta göz kırptılarsa haberimiz yok
  ‘BAŞKANLIK’ TEKLİFİ | CHP ve HDP'li kadın vekiller darp edildi, 4 madde daha geçti

 

 

 




Önceki Haber
Cezaevinde çıkan yangında zehirlenen 1 çocuk hayatını kaybetti
Sonraki Haber
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne lav silahıyla saldırı girişimi