Ana SayfaGüncelBotanik ve sanat ilişkisini irdeleyen bir sergi: ‘Botanik Üzerine’

Botanik ve sanat ilişkisini irdeleyen bir sergi: ‘Botanik Üzerine’

HABER MERKEZİ – Botanik ve sanat ilişkisini irdeleyen  “Botanik Üzerine” sergisi BLOK art space Çukurcuma’da ziyaretçilerini bekliyor.

10 sanatçının botanik ve sanat ilişkisini irdeledikleri çalışmalarını bir araya getiren “Botanik Üzerine” sergisi BLOK art space’de.

“Botanik Üzerine”de sanatçılar sergi üzerinden bitkibilimine hem arşivsel hem de hikayesel yaklaşarak bitkiler üzerine farklı alanlarda ve coğrafyalarda yapmış oldukları araştırmalarını sunuyor.

Bu araştırma sürecinin de bir parçası olan izleyiciler seçili bitki türlerini farklı estetik açılardan inceleme olanağı buluyorlar.

Bitkibilimini farklı alanlar üzerinden inceleyen sanatçılar botaniğin yan ve alt araştırma dallarından olan bitki biyolojisi, bitki geometrisi, doğa üzerinden yapılan estetik araştırmaları, bitkilerle tedavi yöntemleri, bitkilerin evrimi gibi farklı alanlarda ürettikleri eserleriyle araştırma alanlarıyla ilgili yeni sorular üretiyor.

Dünya-dışı bitkilerin tasvirlerinden dünyada soyu tükenmek üzere olan bitkilere uzanan bir yolculuğun sunulduğu sergi aynı zamanda botanik terminolojisinin de sınırlarını genişletmeyi amaçlıyor.

Ayrıca iki ay sürecek olan “Botanik Üzerine” sergisi ile sanatçıların yanı sıra konuk araştırmacıların da ele aldıkları botanik ve sanat ilişkisine odaklanan konular, BLOK art space Çukurcuma’da farklı günlerde tartışmaya açılacak.

“Botanik Üzerine” sergisi 10 Mart’a kadar BLOK art space Çukurcuma’da gezilebilir.

Sergi metninden

Bitkileri araştıran ve inceleyen Dioscorides, 1. yüzyılda Anadolu ve Akdeniz bölgesine ait bitkiler üzerine yazmış olduğu De Materia Medica’yla modern botanik biliminin temellerini atar. Grekçe’den sonra Arapça ve Süryanice’ye çevrilen bu kaynak Anadolu bitkileri ve florası üzerine yazılmış en eski ve kapsamlı çalışmalardan biri olarak bilinir. Dioscorides özellikle tıp bilimi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınsa da, bitkilerin iyileştirici etkileri üzerine odaklandığı araştırmaları sayesinde özellikle günümüz bitki incelemelerinin başlangıcı sayılan temel bir kaynak oluşturmuştur. Dioscorides’in 600 farklı bitki türüyle başlattığı yolculuk, günümüzde bitkilerin niteliksel, niceliksel ve arşivsel araştırmalarının yapıldığı birçok alt dalı da barındıran botanik bilim dalına dönüşmüştür. De Materia Medica’nın bir başka önemli özelliği ise Dioscorides’in ele aldığı her bir bitkiyi en ince detayına kadar tasvir ederken bu bitkiye ait tüm bilinen hikayeleri, mitleri, efsaneleri ve inançları gözlemlediği diğer detaylarla birlikte kaydetmiş olmasıdır.

“Botanik Üzerine” sergisi on sanatçının botanik ve sanat ilişkisini irdeledikleri çalışmalarını bir araya getiriyor; sanatçılar sergi üzerinden bitkibilimine hem arşivsel hem de hikayesel yaklaşarak bitkiler üzerine farklı alanlarda ve coğrafyalarda yapmış oldukları araştırmalarını sunuyor. Bu araştırma sürecinin de bir parçası olan izleyiciler seçili bitki türlerini farklı estetik açılardan inceleme olanağı buluyorlar.

Sanatçılar

Ali Taptık, Ayşe Gül Süter & Dr. Joseph DeGiorgis, Gözde Becerikli, Işık Güner, İsmail Eğler, Macoto Murayama, Melike Kılıç, Paula Doepfner, Sadık Arı.


* Ayrıntılı bilgiye buradan ve şuradan ulaşabilirsiniz.