Ana SayfaGüncel‘Cehalete ve dogmaya karşı’: Felsefe Olimpiyatı’nın 16 yaşındaki şampiyonu Ruken Çiftçi oldu

‘Cehalete ve dogmaya karşı’: Felsefe Olimpiyatı’nın 16 yaşındaki şampiyonu Ruken Çiftçi oldu

HABER MERKEZİ – Türkiye Felsefe Kurumu’nun öncülüğünde bu yıl 21’incisi gerçekleşen Türkiye Felsefe Olimpiyatı’nın şampiyonu 16 yaşındaki Ruken Asya Çiftçi oldu. Çiftçi, “Türkiye’de insanlar felsefe bilseler, cehalete ve dogmaya karşı olurlar” diyor. 

Başkanlığını Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin yürüttüğü Türkiye Felsefe Kurumu, “Çocuklar İçin Felsefe Birimi” tarafından bu yıl 21’incisi düzenlenen Türkiye Felsefe Olimpiyatları’nın kazananları açıklandı.

Duvar’ın haberine göre, felsefeci Ruken Asya Çiftçi, “İki bilinemezin arasında bir yol arkadaşı olarak felsefe” başlıklı makalesi ile birinciliğe layık bulundu.

Ruken Asya Çiftçi adını ilk şiir yarışmasında aldığı ödüller ile duyurmuştu.

İlk ödülünü henüz ilkokul ikinci sınıftayken alan Çiftçi, devamında yazmaya başladığı öyküler ile de pek çok ödül almaya devam etti.

Ruken Asya Çiftçi, geçen yıl Sema Dekeli öykü yarışmasında ‘Yerçekimi’ adlı öyküsüyle birincilik ödülünü kazandığında, Ayizi Yayınevi “Bu kadar güçlü bir kalemle erkenden tanışmak bizim için büyük bir şans” yorumunda bulunmuştu.

Yazının yanı sıra resim ve müzikle de ilgilenen Çiftçi, sevdiği yazarları listesini uzunluğu nedeniyle sıralayamıyor.

“Düşüncelerimi ifade etmezsem deliririm”

“İlkokul 2’inci sınıftan beri şiir, 6’ıncı sınıftan beri öykü yazıyorum” diyen Ruken Asya Çiftçi, yazmanın kendisi için ne anlam ifade ettiğini şu sözlerle anlatıyor:

Düşüncelerimi ifade etmezsem onların kafamda birikip delireceğimi düşünüyorum hem de herhalde narsist olduğumdan da yazıyorum. İnsanlar ya kendilerini beğendikleri için yazarlar ya da anlatacak çok şeyleri olduğu için diyorlar ya… Benim anlatacak çok şeyim yok. O zaman geriye ikinci seçenek kalıyor.

Felsefe Olimpiyatı

Felsefe Olimpiyatı, Türkiye Felsefe Kurumu “Çocuklar İçin Felsefe Birimi” tarafından düzenleniyor.

Bu yıl 21’incisi düzenlenen Felsefe Olimpiyatları’na Türkiye’nin 11 kentinden lise öğrencileri katıldı.

Yarışmada katılımcılardan, kendilerine verilen üç farklı felsefi alıntıdan birini seçerek onun üzerine bir makale yazmaları isteniyor. Verilen süre ise 4 saat.

Yarışmanın birincisi ve ikincisi Türkiye’yi Mayıs ayında gerçekleştirilecek Dünya Felsefe Olimpiyatları’nda temsil edecek.

  16 yaşındaki Çiftçi'nin makalesi: 'İnsan' aynı zamanda 'gerçekleştirmemiz' gereken bir şeydir
Previous post
Albert Camus'den 'Sanat ve Özgürlük'
Next post
TSK şikayet etti, insan hakları örgütlerine 301'den soruşturma açıldı