Ana SayfaGüncelCinsel istismar sonucu doğum yapan çocuğun dosyasına ‘yetkisizlik’ kararı

Cinsel istismar sonucu doğum yapan çocuğun dosyasına ‘yetkisizlik’ kararı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da maruz bırakıldığı cinsel istismar sonucu doğum yapan 11 yaşındaki G.’nin dosyası ‘yetkisizlik’ kararı ile Sivas’a gönderildi. Soruşturmanın yetersiz yürütüldüğünü ve hiçbir şüphelinin gözaltına alınmadığını belirten İHD avukatları karara itiraz edecek.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde maruz bırakıldığı cinsel istismar sonucu doğum yapan 11 yaşındaki G. beyanında olayın Sivas’ta yaşandığını belirttiği için dosya ‘yetkisizlik’ kararıyla Sivas’a gönderildi.

Ailenin verdiği bilgiye göre ise doğumun zamanlamasına göre G., o tarihte yani Nisan ayında Sivas’ta değil Çınar’daydı.

Doğum yapan çocuk ve bebek Çocuk Esirgeme Kurumu’na yerleştirilirken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında aile fertlerinden hiçbirinin ifadesine başvurulmadı.

İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvuru yapan aile, olayın aydınlatılmasını isterken, duruma dair şimdiye kadar herhangi bir şüpheli gözaltına alınmadı.

“Bir şüpheli gözaltına dahi alınmadı”

Dosyayla ilgilenen İHD avukatlarından Ercan Yılmaz, dosyanın yetkisizlikle Sivas’a gönderilmesinin sağlıklı bir karar olmadığını belirtti. Dilekçe vererek Sivas’ın da yetkisizlik kararı vermesini ve dosyayı tekrar Diyarbakır’a göndermesini talep edeceklerini ifade eden Yılmaz şunları aktardı:

Ailenin beyanının alınmamasıyla ilgili dosya gönderildiği için itiraz edemiyoruz. Failin kimlik bilgileri yok. Şimdiye kadar kimse gözaltına alınmadı. Çocuğun söylemlerinde de çelişkiler var. Bir yerde ağabeyine yemek götürürken birinin meyve suyu verdiğinden bahsediyor, bir yerde ise yemek verip döndükten sonra olayı hatırlamadığını söylüyor. Kim olduğunu bilmiyor, ancak görürse tanıyabileceğini söylüyor.

“Soruşturma eksik yapılıyor”

Çocuğun ve bebeğin şu anda devlet korumasında tutulduğuna dikkat çeken İHD avukatlarından Hatice Demir, çocuğun bir şeylerden korkmuş olabileceğine vurgulayarak, çocuğun beyanı ile ailenin söylemleri arasında çelişkiler olduğunu söyledi.

Demir, şunları söyledi:

Çocuk beyanında Sivas’ta yaşandığını söylediği için Sivas’a gönderildi. Soruşturma eksik yapılmıştır. Eksik soruşturma yapıldığı için dilekçe vereceğiz ve soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunacağız.