Ana SayfaGüncelÇocuk istismarı 1. sınıf kitabında: ‘Özge küçük gelin oldu’

Çocuk istismarı 1. sınıf kitabında: ‘Özge küçük gelin oldu’

HABER MERKEZİ – 1. sınıflar için kullanılan bir yardımcı kitapta ‘Özge, küçük gelin oldu’ yazılı bir cümle ile çocuk gelin görseli eşleştirildi. Eğitimciler, görselin gözden kaçacak basit bir durum olmadığını belirtiyor. 

Mavideniz Yayınlarının 1. sınıflar için yardımcı kitap olarak kullanılan ‘Etkinliklerle Okuma Yazma’ setinin 12. fasikülünde çocuk istismarını meşrulaştıran bir ifadeye yer verildi.

Kitapta ‘Özge küçük gelin oldu’ cümlesiyle eşleştirilecek olan bir kız çocuğuna gelinlik giydirildiği bir görsel yer aldı.

Kitap, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu’ndan bu haliyle onay aldı.

“Küçük bir basım hatası değil”

Evrensel’den Elif Ekin Saltık’ın haberine göre konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ebru Yiğit, yayınevinin bu kitabı bu şekilde piyasaya sürmesinin küçük bir basım hatası olarak ele alınamayacağını ifade etti.

İktidarın eğitim politikalarını eleştiren Yiğit, şunları söyledi:

Çocuklar küçücük yaşta evlensin, evde erkeğin, toplumda da devletin denetimi altında olsun istiyorlar. Eğitimdeki cinsiyetçi müdahaleleri  bu nedenle. Bir yerde ‘küçük gelin’ örneğine rastlıyoruz, başka bir hikayede anne tavşanın başını kapatıp ‘Aman kızım, babana kocana karşı gelme’ şeklinde konuşturulmasıyla karşımıza çıkıyor; bir başka örnekte ise ‘Kadın kocasına köle olmalıdır, kurban olmalıdır, olmazsa dayağı hak eder’ gibi örneklerle. Örtük (gizli) öğrenme yoluyla kız çocuklarının bilincine itaat etme empoze ediliyor. Bunlar istisna değil, AKP’nin yaratmak istediği dindar, kindar, cinsiyetçi neslin oluşturulma çabaları.

Kitabın hazırlayıcısı: ‘Masumane düşünülmüş bir şey’

Öte yandan kitabın hazırlayıcısı Ahmet Küçükaydın ise o cümleyi yazarken şenliklerde, düğünlerde gelinlik giydirilen çocuklara atıf yaptığını söyledi. Niyetinin erken yaşta evlenmeye özendirmek olmadığını iddia eden Küçükaydın, şunları ifade etti:

Cümledeki amaç g harfini vurgulamaktı. Çocuklara etkinliklerde gelinlik giydirmiyorlar mı? Şirin de oluyor çocuklar. Böyle bir niyetim asla yok. Masumane düşünülmüş bir şey. O bakış açısıyla yazılmış bir şey değil.