Ana SayfaGüncelDemirtaş’ın itiraz dilekçesi Meclis kürsüsünden okundu

Demirtaş’ın itiraz dilekçesi Meclis kürsüsünden okundu

HABER MERKEZİ – ‘Başkanlık sistemini’ de içeren anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, 11 milletvekili tutukluyken Anayasa değişikliği görüşmelerinin hukuka aykırı olduğu ve ertelenmesi yönündeki dilekçesi Meclis kürsüsünden okundu.

‘Başkanlık sistemini’ de içeren 18 maddelik anayasa değişiklik teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.

Saat 14:00’te açılan Genel Kurul’da oturumu AKP Başkanvekili Ahmet Aydın yönetirken, gündem dışı konuşmaların yapılmamasına dair tutum belirtmesi üzerine CHP ve AKP’liler tutumun iç tüzüğe aykırılığı üzerinden tartışma yaşandı.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, CHP’nin itirazlarını değişiklik teklifinin görüşmelerine dair bir planlı bir tepki olduğunu savunurken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Turan’a değişikliğin içeriğini dahi bilmediği yönünde eleştiriler yöneltti.

CHP’liler iç tüzüğün uygulanması yönünde ısrarcı olurken, Başkanvekili Aydın, “Eğer bunlar gerçekten amacının dışında kullanılması durumunda bizde bunları uygulamaya başlarız” dedi.

Demirtaş’ın dilekçesi okundu

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, “Meclis Genel Kurulu, Anayasa görüşmelerine eksik katılımla geçemez” diyerek, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Meclis Başkanlığı’na sunduğu 11 milletvekili tutukluyken Anayasa değişikliği görüşmelerinin hukuka aykırı olduğu ve ertelenmesi yönündeki dilekçesini kürsüden okudu.

Yıldırım, tutuklu milletvekillerinin Genel Kurul’da olması gerektiğini belirterek, bu konunun revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Demirtaş’ın dilekçesi ise şöyle:

TBMM Başkanlığına,

Ülkemizin geleceğini çok yakından ilgilendiren tarihi önemde Anayasa değişikliği teklifi bugün itibariyle Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacaktır. Görüşmelerin sonucunda Parlamento’nun ne yönde karar vereceğini hep birlikte göreceğiz.

Ancak Parlamento’nun 11 üyesi hukuk dışı yollarla siyaseten “rehin” alınmışken, bizlerin Parlamento’da görüşlerimizi ifade etme ve Anayasa değişikliği oylamasında oy kullanma hakkımız fiilen gasp edilmişken yapılacak bu görüşme ve oylamalar daha başından itibaren tartışmalı, hukuka aykırı ve meşruiyeti tartışmalı olacaktır.

Siyasi görüşlerimizi içeren ve TBMM adresine gönderdiğimiz mektuplar önce Adalet Bakanlığına fakslanmakta ve bakanlığın gizli talimatı ile mektuplarımıza yasa dışı bir şekilde el konulmaktadır.

Tutuklanmış olmamız yasama ve denetleme yetkilerimizin hiçbir şekilde kısıtlanmasına yol açamaz. Yetki, hak ve sorumluluklarımız açısından Parlamento’daki diğer milletvekillerinden en küçük bir farkımız yoktur.

Bu çerçevede, Anayasa değişikliği görüşmelerinde benim ve tutuklu bulunan diğer 10 milletvekili arkadaşımın her oylamada gizli oy kullanma hakkı vardır.

Başkanlığımızın bizlerin Anayasa değişikliğinin her oylamasında gizli oy kullanabilmesi için gerekli tedbirleri almasını ve bunu sağlayacak imkanları yaratmadan oylamaya geçilmemesini arz ve teklif ederiz.

Aksi durum İç Tüzüğe ve Anayasa’ya açıkça aykırılık teşkil edecektir.

Saygılarımla.

İtiraz etmişlerdi

HDP’nin tutuklu 11 milletvekili, Meclis’te yapılması planlanan ‘başkanlık sistemini’ de içeren anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin durdurulmasını istemişti.

  Tutuklu HDP'li vekillerden 'başkanlık' teklifine itiraz: Görüşmelere katılamıyoruz, iç tüzüğe aykırı

11 vekil tutuklu

HDP’nin, eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile grup başkan vekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari milletvekilleri Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca olmak üzere 11 vekili tutuklu bulunuyor.

  Madde madde: 'Başkanlık' teklifi ile Anayasa'da neler değiştiriliyor?