Ana SayfaGüncel‘Diyanet Çocuk’ta, ‘eş bulmaca’ oyunu ile cehennem tasviri

‘Diyanet Çocuk’ta, ‘eş bulmaca’ oyunu ile cehennem tasviri

HABER MERKEZİ – Diyanet’in resmi internet sitesinde yer alan çocuk bölümündeki oyunlarda cinsiyetçi ve militarist ifadeler yer alıyor. Ayrıca küçük yaştaki çocuklara cehennem tasviri yapılıyor ve kadının yüzünün olmadığı ‘eş bulmaca’ oyunu bulunuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet adresinde bulunan ‘Diyanet Çocuk’ bölümünde cinsiyetçi, eril ve militarist zihniyeti ortaya koyan oyun ve söylemler bulunuyor.

Gazete Şûjin’in haberine göre sitede bulunan oyunlardan biri de; ‘Eş bulmaca’. Kadın, erkek, sarık, tespih ve namazlık resimlerinin bulunduğu oyunda, kadının yüzüne yer verilmiyor.

Küçük yaştaki çocuklar için yapılmış olan bölümde cehennemin tanımı ve yanında yanan bir ateş ve içinde beliren ‘şeytan’ tasvir ediliyor.

Çocuğun yine ‘takkeli’ olarak resmedildiği “Kavram treni kalkıyor” bölümünde kelimelerin anlam karşılığı veriliyor. Çocuk ve annesinin arasında geçen oyunda, kadın ev işleri ve temizlik yaparken annesi “Yeter artık nasıl yetişeyim” diyor.

Hemen ardından çocuk kendini süper kahraman olarak görüyor ve annesi çamaşırları asmasını isterken çocuk, “Bu kız işi ya” diyerek sitem ediyor. “Şu çarşafın arkasına saklanayım da kimse çamaşır astığımı görmesin” diye çarşafları asan çocuk, daha sonra televizyon karşısına geçtiğinde annesi itiraz edince, “Sabahtan beri çamaşırlarla uğraşıyorum” diyerek eril toplumdaki erkeği yansıtıyor.

Aynı süper kahraman bölümünde yer alan oyunda dedesiyle çocuk arasında militarizmi ‘sevimli’ gösteren bir diyalog yer alıyor. Bu diyalogta resim çizen çocuk, “Dünya savaşı çıkarsa yurdumuzu nasıl koruyabiliriz planı” şeklinde bir kroki çiziyor ve savaş gemileri, savaş uçakları ile helikopterler resmediyor.

Dedesi sokaktaki kaldırım taşını kaldırmasını isteyince çocuk, “Aman dede o minnacık şeyle mi uğraşayım? Dünya diyorum, uzaylı ve savaş diyorum” diyor.

Sevimli ve renkli şekillerde çizilerek aralara serpiştirilen bu karikatürler cinsiyetçiliği ve militarizmi pekiştiriyor.

Diyanet, cinsiyetçilik ve militarizmi ‘sevimli’ ve ‘renkli’ şekiller ile olumlayan ifadelere yer veriyor.

 

Diyanet tarafından çocuklara kitap tavsiyesi olarak verilen “Minik Yürekler” hikaye kitabında yer alan kahramanları ise, “Yetim Ali, Öksüz Hüseyin, Kimsesiz Zeyd, Küçük Süvari” oluşturuyor.

 




Önceki Haber
Akademide istifalar peş peşe: Doç. Dr. Esra Arsan da istifa etti
Sonraki Haber
Türkiye'nin turizm geliri yüzde 29,7 oranında azaldı