Ana SayfaGüncelErkek adayları yenen Muhtar Dilek: Türkiye’yi de kadınlar yönetsin

Erkek adayları yenen Muhtar Dilek: Türkiye’yi de kadınlar yönetsin

HABER MERKEZİ – Erkeklerin yönetiminden memnun kalmadığı için 3 yıl önce seçimlere giren Dilek Demir, Bağlar’ın Muradiye Mahallesi’nde muhtarlık yapıyor. 6 erkekle birlikte girdiği seçimi kazanan ve bugüne kadar mahalleliler için pek çok çalışma yapan Dilek, kadın muhtarların sayısının artmasını isterken, “Keşke ülkeyi de kadınlar yönetse” diyor.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Muradiye Mahallesi Muhtarı Dilek Demir, 28 yıldır bu mahallede yaşıyor.

3 yıldır muhtarlık yapan Dilek, 14 yaşındayken geldiği Muradiye Mahallesi’nde yıllardır yaşanan zorluklara dayanamadığı için bir kadının muhtar olması gerektiğini düşünerek seçimlerde adaylığını koymuş.

Muhtar olduğu günden bu yana mahallede birçok değişiklik yaptığını söyleyen Dilek, özellikle kadınlar ve çocuklar için birtakım projeler başlatıyor.

Muhtar Dilek, kadınların yönetim şeklinin erkeklerin yönetiminden daha adil olduğunu vurguluyor.

‘Erkeklerin yönetiminden memnun kalmadım’

42 yaşındaki Dilek Demir, 14 yaşında iken ailesi ile beraber Muradiye mahallesine geliyor. 28 yıldır bu mahallede yaşayan Dilek, erkeklerin mahalleyi yönetiminden memnun kalmadığını ve bir kadın olarak kendisinin muhtar olmasının daha iyi olacağını düşündüğünü söylüyor. Adaylık öncesi süreci ise şöyle anlatıyor:

‘Aday olmamı Muradiye halkı istedi’

Muhtar olmadan önce de mahallede kimin neye ihtiyacı olsa hemen gider yardım eder, destek olurdum. Okuma yazması olmayan kadınlar ve yaşlılarla TEDAŞ’a, DİSKİ’ye gidiyordum. Aday olmak istediğimde halk da çok destek verdi ve aday olmam için beni yönlendirdiler. Aday olmam da Muradiye halkının da etkisi çok oldu. Mahallemiz çok büyük değil, 20 bin nüfusu var. Muhtar olmadan önce de mahalledeki çok kişi bana ‘muhtar’ diye seslenirdi. Ben onlara hep takılır ‘Bana çok muhtar diyorsunuz, korkarım bir gün başınıza muhtar olacağım’ diyordum. Öyle de oldu.

6 erkekle birlikte seçime girdi, kazandı

6 erkek ile beraber seçimlere katıldığını söyleyen Dilek, “159 oy farkıyla onları geçtim ve muhtar oldum. 3 yıldır muhtarım ve mahallede elimden geldiğince değişiklikler yapmaya çalışıyorum” diyor.

Dilek yalnızca bir muhtar değil. Bulunduğu mahalle ve buradaki yurttaşlarla arasında güçlü bir bağ olduğunu belirterek, şunları anlatıyor:

Bu mahalleye geldiğimde 14 yaşındaydım ve burada yaşayan herkesi tanıyorum. Bu mahallede yaşayan herkes benim için annem, babam, kardeşim. Aramızda güçlü bir bağ var ve birbirimizi çok severiz. Herkes birbirini tanır ve herkes herkesin evini, acısını, sevincini, ihtiyacını yakından takip eder.

‘Gençler ve kadınlar için çalışma alanları yok’

Muradiye’de genel olarak ya orta halli ya da yoksul kesimin bulunduğunu belirten Dilek, bu durumun sürüklediği sonuçları şöyle aktarıyor:

Mahallemizde hâlâ topraksız yapılmış evler mevcut. Hâlâ çok sayıda işsiz var. Ben de elimden ne geliyorsa yapmaya çalışıyorum. En basitinden çiftlerin bile boşanma sebebinin en büyük etkeni yoksulluk oluyor. Evde yiyecek yemek bile olmuyor ve aile arasında gerginliğe, kavgaya, boşanmaya, intihara sebep oluyor. Ne yazık ki hala Diyarbakır’da gençler ve kadınlar için çalışma alanları oluşturulmuş değil.

15 projeden 8’i zorluklara rağmen yapıldı

Mahallenin sıkıntılarını gidermeye çalıştığını dile getiren Dilek, muhtar olduktan sonra mahalleye dair yaptığı çalışmaları ise şöyle anlatıyor:

Sokaklarımızda derin çukurlar vardı, arabalar sokaklara giremiyordu, yollar çok bozuktu ve asfaltsızdı. Ben de belediyenin de desteği ile mahallenin bütün yollarını düzelttirdim. Bunun yanı sıra da 15 projemiz oldu. Bu projelerden 8’ini tüm zorluklara ve engellere rağmen yaptık. Projeler arasında çocuklar için oyun parkı, kadınların zaman geçirebileceği yaşam alanları, top sahası, okul ve cami yapmak var. Fakat önceliğimiz her zaman mağdur ailelere destek olmak ve onların ihtiyaçlarını karşılamak. 1 yıl içerisinde mağdur olan 300 yaşlının yaşlılık maaşını almasını sağladım.

‘Ülkeyi de kadınlar yönetse’

Görevimi severek yaptığını söyleyen Dilek’e göre, kadınlar erkeklerden daha duyarlılar. “Bu nedenle erkeklerin yapamadığı ve ya üşengeç davrandığı birçok konuda biz daha girişken ve çözümleyici oluyoruz. Keşke kadın muhtarların sayısı daha fazla olsa” diyen Dilek, muhtarlığın sadece masa başında oturmak olmadığını vurguluyor ve ekliyor:

Madem halk beni seçti, benim de görevlerimi yerine getirmem gerekir. En çok da kadınlar açısından muhtar olmam çok iyi oldu. Keşke ülkeyi de kadınlar yönetseydi. Erkekler şiddetten yanalar ama kadınlar her zaman barıştan yana olurlar.


Kaynak: Gazete Şûjin

Previous post
Oyuncuya cinsel saldırıda bulunan erkeğe 12 yıl hapis istemi
Next post
KHK'ların yarattığı boşluğa takasla direniş: Okuduğunu getir yenisini al