Ana SayfaDünyaFaslı kadınlardan cinsel saldırı ve cezasızlığa karşı mücadele

Faslı kadınlardan cinsel saldırı ve cezasızlığa karşı mücadele

HABER MERKEZİ – Faslı kadınlar ülkede yaşanan cinsel saldırılardaki artış ve son olarak bir kadının toplu cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra intihar etmesinin ardından bir kampanya başlattı. Kadınlar cinsel saldırı suçlulularının en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyor.

Fas Kadın Hakları Teşkilatı ve Özgür Kadınlar Birliği, ülkede artış gösteren cinsel saldırılara karşı mücadele kampanyası başlattı.

Başlatılan kampanya bir kadının toplu cinsel saldırıya maruz bırakılıp intihar etmesinin ardından geldi.

Kadınların kampanya kapsamındaki temel taleplerinden biri tecavüzün her türünün suç olarak kabul edilmesi.

Sputnik’e konuşan Fas Kadın Hakları Teşkilatı Başkanı Latifa Bushwa, iki örgüt tarafından düzenlenen basın konferansında geçtiğimiz yıl toplu tecavüze maruz bırakılan ve intihar eden genç kadının hikayesini anlattıklarını belirtti.

“Mahkemelerimiz cezaları hafifletmeye meyilli”

Olayın, genç kadının annesinin mahkemeye başvurmasıyla ortaya çıktığını ve ülke genelinde büyük yankı uyandırmasının ardından konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını ifade eden Bushwa, şunları söyledi:

Mahkemeye ayrıca bir suç çetesinin tecavüzüne uğrayan dört kız daha başvurdu. Hükümetimiz suçluların cezalandırılması için bu olayları ele almalı. İşlenen suçun ceza gerektiği kabul edilirse tecavüzcüye 2 yıldan başlayan hapis cezası veriliyor. Ancak şöyle bir sorun var ki mahkememiz cezaları hafifletmeye meyilli. Örneğin bu tür vakalara ‘evlilik dışı ilişki’ denebilir ve o zaman durum tamamen değişir. Ayrıca yasalarımız, tecavüz kurbanının suça işbirliği yaptığını kabul ediyor ve böylelikle kurban da mahkeme karşısına çıkıyor.

“Kanun yapım sürecine katılmak istiyoruz”

2011’de kabul edilen Fas’ın yeni anayasasının her alanda erkek ve kadınların eşitliğini öngördüğüne dikkat çeken Bushwa, Faslı kadınlar olarak kanun yapım sürecine katılmak istediklerini vurguladı.

Latifa Bushwa, cinsel saldırı cezalarının ağırlaştırılmasını ve aile içi tecavüz için de ayrı madde konulmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Previous post
Karıncalar yönlerini nasıl buluyor?
Next post
Sayı 147'ye düştü: Gazeteci Hüsnü Mahalli tahliye oldu