Ana SayfaDünyaFilipinler devletinden kadınlara ücretsiz doğum kontrol hapı

Filipinler devletinden kadınlara ücretsiz doğum kontrol hapı

HABER MERKEZİ – Filipinler Devlet Başkanı maddi durumu düşük olan kadınlara ücretsiz doğum kontrol hapı sağlayacaklarını duyurdu. Filipinler, Asya- Pasifik bölgesinde son 20 yılda erken gebelik oranında yükseliş yaşanan tek ülke.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, yoksul kadınlar arasındaki istenmeyen gebeliğin azaltılması için ücretsiz doğum kontrol hapı sağlayacaklarını duyurdu.

Duterte’nin emrini verdiği uygulama, 2018’e kadar yoksul olduğu belirlenen iki milyon kadına bedava doğum kontrolü sağlamayı öngörüyor.

Duterte’nin bu kararının Roma Katolik Kilisesi tarafından sert bir şekilde eleştireceği tahmin ediliyor.

Filipinler’de Duterte’den önceki devlet başkanlarının doğum kontrolünün yaygınlaştırılmasına yönelik bir yasa tasarısını yıllarca mücadele ettikten sonra geçirebildikleri biliniyor.

Ancak çoğunluğunu Katoliklerin oluşturduğu kürtaj karşıtı gruplar, 2015’te çıkarılan bir yasa ile doğum kontrol hapının dağıtımına geçici yasak getirilmesini sağladı.

Filipinlilerin yüzde 80’ini Roma Katolikleri oluşturuyor.

Bölgede erken yaşta gebelik oranının yükseldiği tek ülke

Filipinler Ekonomik Planlama Genel Sekreteri Ernesto Pernia, fakirlikle mücadele politikaları kapsamında aile planlaması için giderilemeyen ihtiyaçları sıfıra indirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Associated Press (AP) haber ajansı, Filipinler hükümetinin 2022’ye kadar fakirlik oranını, geçen sene kaydedilen yüzde 21.6’dan yüzde 13’e indirmek istediğini bildirdi.

AP’nin haberine göre Ernesto Pernio ayrıca, hükümetin doğum kontrolü yaklaşımının “hayat, kadın, çocuk ve ekonomik kalkınma yanlısı” olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine göre Filipinler, Asya-Pasifik bölgesinde son 20 yılda erken yaşta gebelik oranının yükseldiği tek ülke.

Filipinler’in nüfusu ise 103 milyona yakın.

Previous post
Gülmen, polis şiddetini anlattı: Uzunca bir süre nefes almakta zorlandım
Next post
Bir kadın erkek arkadaşı tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldı