Ana SayfaGüncelHaluk Bilginer: Üzülerek söylüyorum ki vicdanımızı yitirdik, yaşadıklarımızın sebebi bu

Haluk Bilginer: Üzülerek söylüyorum ki vicdanımızı yitirdik, yaşadıklarımızın sebebi bu

HABER MERKEZİ – Usta oyuncu Haluk Bilginer, ülkedeki siyasi atmosfere ve artan şiddet ortamına ilişkin, “Kan kanıksanırsa çok tehlikeli bir şey olur. Maalesef kan kanıksanmaya başladı. İnsanları; ölenler ve ölenler yüzünden etkilenenleri çok az konu ediyoruz. Bu da çok tehlikeli” dedi. “Üzülerek söylüyorum ki biz vicdanımızı yitirdik. Yaşadıklarımızın önemli bir sebebi artık vicdan muhakemesi yapamamamız” diyen Bilginer, artan cinsel saldırı ve istismar olaylarına ilişkin ise “Biz aslında ahlak bekçiliği yaparak sapık olduk. Ar perdemiz yırtıldı bizim. Keşke dünyayı kadınlar yönetiyor ya da dünyanın çoğunluğu kadınlardan oluşuyor olsaydı…” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk internet dizisi olan Masum’un oyuncu ekibinden olan usta oyuncu Haluk Bilginer, Hürriyet gazetesinden Hakan Gence’nin hem dizi hem de ülke gündemine dair sorularını yanıtladı.

‘Başkanlık hakkında kimsenin bir fikri yok’

Röportajda Haluk Bilginer’e ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliğine dair görüşlerini de paylaştı. Teklif hakkında “Hiç kimsenin bir fikri yok” değerlendirmesinde bulunan Bilginer, şunları söyledi:

İnternette sokak röportajlarında görüyorum. Ellerinde mikrofon, çeşitli şehirlerde dolaşıyor ve “Anayasanın 18’inci maddesi değişiyor, ne düşünüyorsunuz” diye soruyorlar. Hiç kimsenin bir fikri yok. Bu insanlar yarın, öbür gün referandumda ‘evet’ ya da ‘hayır’ diye oy verecek. ‘Hükümet yapıyorsa vardır bildiği’ diyorlar. Hükümetin tek başına yaptığını sanıyorlar. Bunu hükümetin değil, Meclis’in yaptığını, Meclis kavramını da bilmiyorlar.

‘Erkekler beş para etmez bu dünyadan arındırılmalı’

Kadına yönelik artan şiddet, cinsel istismar ve cinsel saldırılarla ilgili görüşleri de sorulan Bilginer, “Bu dünya erkeklerden arındırılmalı” dedi. Bilginer şöyle devam etti:

Erkek egemenliğine de gelirsek… Erkekler beş para etmez! Bu dünya erkeklerden arındırılmalı. Bunu ‘Erkekleri yok edelim’ anlamında söylemiyorum. Erkek iktidarını yok edelim diyorum. Keşke dünyayı kadınlar yönetiyor ya da dünyanın çoğunluğu kadınlardan oluşuyor olsaydı…

Biz aslında ahlak bekçiliği yaparak sapık olduk. Ar perdemiz yırtıldı bizim.

‘Kan kanıksanırsa çok tehlikeli’

Ülkedeki siyasi atmosfere, artan şiddette, gazeteci tutuklamalarına ilişkin de konuşan Bilginer çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bilginer şunları söyledi:

Kan kanıksanırsa çok tehlikeli bir şey olur. Maalesef kan kanıksanmaya başladı. Artık patlayan her bombadan sonra istatistik konuşuyoruz sadece. İnsanları; ölenler ve ölenler yüzünden etkilenenleri çok az konu ediyoruz. Bu da çok tehlikeli.

Korku çok insani bir duygudur. Korkmayan aptaldır zaten. Ben de korkuyorum ama korkak değilim. Cesaret korkuya rağmen bir şeyin üzerine gitmektir. O yüzden cesur olmak zorundayız…

Üzülerek söylüyorum ki biz vicdanımızı yitirdik. Yaşadıklarımızın önemli bir sebebi artık vicdan muhakemesi yapamamamız.