Ana SayfaGüncelHDP milletvekili Leyla Birlik tahliye edildi, tutuklu vekil sayısı 11’e düştü

HDP milletvekili Leyla Birlik tahliye edildi, tutuklu vekil sayısı 11’e düştü

HABER MERKEZİ – HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, tutuklu yargılandığı davadan tahliye edildi. Silivri Cezaevi’nden tahliye olan Birlik, “Benim tek başıma çıkmamın bir anlamı yok” dedi. Bu tahliyeyle beraber HDP’de tutuklu vekillerin sayısı 11’e düştü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, tutuklu yargılandığı davadan tahliye edildi.

Cezaevi çıkışında HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Muş Milletvekili Burcu Çilek ve çok sayıda partili tarafından karşılanan Birlik, şunları söyledi:

Dışarıda olmak gerçekten iyi bir adım. Başından beri söylediğimiz gibi hukuksuz bir süreçti. Tahliye ile sonuçlanması gerekiyordu. Ama çıkarken keyif alarak çıkmadım. İçeride milletvekili olan arkadaşlarımı bıraktım. Şu anda fikirlerinden dolayı ya da hükümeti eleştirdiği için binlerce insan tutuklu.

Gerçekten cezaevi koşulları, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığının söylediği sözler üzerinden söylüyorum, gerçekten kötü durumda. Hak ihlalleri yaşanıyor. Bizzat kendimiz yaşadık. Binlerce insan da bunu cezaevinde yaşıyor. Serbest bırakılmam umuyorum Türkiye’de tekrar demokratik ve barışçıl ortamın tekrar gelmesini sağlar.

Bir umut doğdu. Benim tek başıma çıkmamın bir anlamı yok. Şu anda tutulan parlamenter arkadaşlarımızı düşündüğümüz zaman durumun bu şekilde olmaması gerektiğini söylüyoruz. İçeride infaz koruma memurları bana geçmiş olsun derken belki Türkiye’nin tekrar barış sürecine döneceği umudu taşıyorlardı. Bu yüzden umutluydular. Umudumuz OHAL ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle tutuklanan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasıdır.

Leyla Birlik, 4 Kasım’da HDP’li vekillerin evlerine yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınmış, ardından tutuklanmıştı.

Birlik, katıldığı basın açıklamalarında suçlanırken, cenazesi zırhlı araca bağlanarak sürüklenen kayınbiraderi Hacı Lokman Birlik’in cenaze törenine katılması da suç olarak gösterilmişti.

HDP’li Birlik hakkında “halkı kin, nefret ve düşmanlığa sevk etmek” ve “örgüt üyeliği” suçlamalarından 37 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

11 vekil tutuklu

Leyla Birlik’in tahliyesiyle beraber HDP’de tutuklu vekillerin sayısı 11’e düştü.

Mehmet Birlik de serbest

Öte yandan eşi HDP’li Leyla Birlik’in tahliye edildiği bugünkü duruşmasına katılmak için dün gittiği Şırnak’ın girişinde gözaltına alınan Mehmet Birlik serbest bırakıldı.

Şırnak Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Birlik’in, hakkında açılan bir soruşturma kapsamında ifadesinin alındığı kaydedildi.