Ana SayfaGüncelHDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ‘adli kontrol’ ile serbest

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ‘adli kontrol’ ile serbest

HABER MERKEZİ – Ankara’da gözaltına alınan HDP Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, tutuklama talebiyle sevk edildiği Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Bilgen, uçakla Diyarbakır’a getirildi.

Bilgen, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra ifade işlemleri için Diyarbakır Adliyesi’ne götürüldü. Burada ifadesi alınan Bilgen, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

HDP’li Bilgen, çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bilgen: Başkanlık hesabı çok önceden başladı

Serbest bırakıldıktan sonra açıklama yapan Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, referandum çalışmalarının yapılan gözaltılar ile engellenmeye çalışıldığını söyledi.

Bilgen’in açıklamaları şöyle:

Hükümetin yaklaşımını, tutumunu etkileyecek çalışmalar yapma görevimizin yapılmasının engellendiğini düşünüyoruz. Dün 4 arkadaşımız yine bu adliyenin koridorlarındaydı.

MYK kararlarıyla ilgili Genel Merkez hesabından atıldığı iddia edilen üç tweet ile ilgili ki içeriklerinde ifade özgürlüğüne aykırı hiçbir şeyin bulunmamasına rağmen, Kobani ile dayanışma, Türkiye devletinin de bu duyarlılığı sergilemesi ve yönündeki mesajlar nedeniyle MYK üyelerimiz yargılanıyor. Daha önce milletvekili olmayan MYK üyelerimiz defalarca ifade vermeye gittiği halde dosyanın savcısı değiştiği için ifade verenler ve vermeyenler var.

Ben de bugün İstanbul’daki iki toplantıya katılmam gerekirken, iki ilçemizdeki Anayasa süreciyle ilgili, bu paket ile ilgili panellere katılmam gerektiği halde havalimanında gözaltına alındım, buraya getirildim. Ve şu anda sizlerle birlikteyiz.

Önümüzdeki günlerde muhtemelen Türkiye bir referandum tartışması yaşarken bizim parti yöneticilerimiz, bizim milletvekillerimiz sürekli adliye koridorlarında ifade vermek zorunda bırakılacaklar. Kendilerini savunmak zorunda kalacaklar. Biz referandumun hür bir şekilde gerçekleşmeyeceğini söyleyeceğiz. Bunun imkanı yok. Bu bir çelişkidir, açık bir tutarsızlıktır.

Aslında bu süreç; milletvekillerinin yargılanmasının yolunu açan Anayasa değişikliği, başkanlık hesabı çok önceden başladığı için bugün bizim çalışma yapmamızın engellenmesi için düzenleme gerçekleştirildi. Dolayısıyla biz bir kez daha Türkiye kamuoyunun dikkatini buraya çekmek istiyoruz.

Gözaltına alındığını duyurmuştu

Bilgen, bu sabah Twitter hesabından, gözaltına alındığını şu mesajla duyurmuştu:

11 vekil tutuklu

HDP’nin, eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile grup başkanvekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari milletvekilleri Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca olmak üzere 11 vekili tutuklu bulunuyor.

Bir haftada 10 vekil gözaltına alındı

Anayasa değişikliği teklifinin Meclis’ten geçmesinden sonra HDP’li vekillere yönelik gözaltılar yeniden başladı.

Son bir haftada Sırrı Süreyya Önder, İmam Taşçıer, Ayşe Acar Başaran, Mehmet Emin Adıyaman, Osman Baydemir, Ahmet Yıldırım, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Altan Tan ve Ayhan Bilgen gözaltına alındı.

Ayhan Bilgen, Ziya Pir, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş ve Altan Tan adli kontrol şartıyla olmak üzere tüm gözaltına alınan HDP’li vekiller serbest bırakıldı.

Fotoğraf: Feleknas Uca