Ana SayfaDünyaİrlandalı kadınlardan kürtaj yasağına karşı grev çağrısı: ‘Beklemeyeceğiz’

İrlandalı kadınlardan kürtaj yasağına karşı grev çağrısı: ‘Beklemeyeceğiz’

HABER MERKEZİ – İrlandalı Strike 4 Repeal (İtiraz için Grev) adlı kadın grubu, 8 Mart’dan önce kürtaj referandumu yapılmazsa ülke çapında grev yapılacağını belirterek hükümete uyarıda bulundu.  Kürtaj yaptıranların 14 yıl hapisle yargılandığı ülkede her gün on kadının kürtaj için İngiltere’ye gittiği öne sürülüyor.

İrlanda’da aralarında aktivist, akademisyen, sanatçı, sendikacıların da bulunduğu  Strike 4 Repeal (İtiraz İçin Grev) kadın grubu kürtaj hakkını içeren madde için 8 Mart’a kadar referandum yapılmazsa greve gideceklerini duyurdu.

İrlanda hükümeti, haziran ayına kadar yüksek mahkeme yargıcı Mary Laffoy başkanlığında 99 üye ile kürtaj hakkını düzenleyen 8. maddede değişiklik içeren bir rapor hazırlamaları için Vatandaşlar Meclisi’ni kurmuştu.

Vatandaşlar Meclisi’nin referandumu ertelemek için hükümet tarafından özellikle kurulduğunu belirten kadınlar, hazirana kadar bir sonucun çıkmayacağını vurgulayarak “Beklemeyeceğiz” dedi.

Kadınlar yetkililerin 8 Mart’a kadar referandum çağrısı yapmamaları halinde ülke çapında greve gideceklerini söyledi.

Herkesin istediği şekilde greve katılabileceğini açıklayan grubun sözcüsü, “Kadınlar gün boyunca evde çalışmayarak, dayanışmak için siyah giyinerek ve ya günlük iznini kullanarak da desteklerini sunabilir” diye konuştu.

Cinsel saldırıya uğrayan göçmen kadına kürtaj izni yok

İrlanda’da kürtaj olan ya da kürtaja yardım eden herkes 14 yıl hapis cezasıyla yargılandığını ifade eden Aoife Frances şunları aktardı:

Son derece nadir durumlarda kürtaj yapılmasına izin veriliyor. Yasal yoldan kürtaj olan kadınların sayısı az. Birkaç yıl önce İrlanda’da sığınma talebinde bulunan ve ülkesinde tecavüze uğradığını düşünen bir göçmen kadın, gebelik yasasında ‘Yaşamın Korunması’ amacıyla kürtaja olmaya çalıştı ama ona bu hakkı vermeyi reddettiler ve sonunda açlık grevi yaptı ve sağlık durumu kötüleşti.

Daha 6 aylık hamileyken bebeği doğurmaya zorlanıldı. İrlanda’da kürtaj için yurtdışına nasıl gideceğiniz hakkında bilgi almak yasal ama internet üzerinden kürtaj haplarını nasıl elde edebileceğiniz konusunda bilgi vermek de yasadışı.

Grevi destekleyen gruplar arasında Kürtaj Hakları Kampanyası, AIMS İrlanda, İrlanda Web’de Kadınlar ve Cinsiyetçi İşbirliği İttifakı da bulunuyor.

Ayrıca ülkede bir günde on kadının kürtaj yaptırmak için İngiltere’ye gittiği iddia ediliyor.