Ana SayfaGüncelKadıköy’de 6. yüzyıldan sarnıç ve Fransız Mektebi’nin kalıntıları ortaya çıkarıldı

Kadıköy’de 6. yüzyıldan sarnıç ve Fransız Mektebi’nin kalıntıları ortaya çıkarıldı

HABER MERKEZİ – Kadıköy’ün Fenerbahçe semtindeki iki inşaat alanında Erken Bizans Dönemi’ne ait sarnıç kalıntıları ve Fransız Mektebi’nin kalıntıları ortaya çıkarıldı.

Son yıllarda büyük bir hızla devam eden inşaat çalışmaları nedeniyle İsatnbul’un Kadıköy ilçesinde çok sayıda tarihi kalıntı gün yüzüne çıkıyor.

Bunun en son örneği Fenerbahçe semtinin Zühtüpaşa Mahallesi’nde görüldü.

Geçtiğimiz yıl bölgede başlayan inşaat çalışmaları sırasında tarihi kalıntılara rastlandı.

Gazete Kadıköy‘den Erhan Demirtaş’ın haberine göre İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyelerinin yaptığı incelemeler sonucunda kalıntıların tabanının ortaya çıkarılmasına ve kazı çalışmalarının yapılmasına karar verildi.

Yapılan kazı çalışmaları sonrasında söz konusu alanda 19. yüzyıl sonralarından 20. Yüzyıl başlarına kadar işlev görmüş Fransız Mektebi’ne ait kalıntılar ile Erken Bizans Dönemi’ne ait bir sarnıcın kalıntıları ortaya çıkarıldı.

Sarnıç 6. yüzyılda yapılmış

Arkeoloji Müzesi’nin hazırladığı raporda sarnıç kalıntılarına dair şu bilgilere yer verildi:

Söz konusu duvar, dış yüzeyden tamamıyla taş örgü, iç yüzeyde beş sıra tuğla ve katkılı horasan harçla oluşturulmuştur. İç ve dış duvar oldukça düzgündür ve arası moloz taşlarla doldurulmuş olup sandık duvar tekniği kullanılarak inşa edilmiştir.

“Yayın taramalarında bölgede St. Auguistin Kilisesi ile Fransız Mektebi arasında bir Justinianus Sarnıcı’ndan söz edilmektedir” ifadelerinin yer aldığı raporun devamında şu bilgilere yer verildi:

Justininianus Dönemi’nde Fenerbahçe’de İmparatorun eşi Theodara için yaptırdığı yazlık saray düşünüldüğünde sarnıcın da 6. yüzyılda yapılmış olduğu ve sarnıcın Heraklios Devri’nde (610-641) doldurularak bu alanın sebze bahçesine dönüştürüldüğü de yayınlarda ifade edilmektedir.

Fransız Mektebi rahibeler için yaptırılmış

Raporda, Fransız Mektebi’nin ise rahibeler için, Abdülhamit Devri’nde (1886-1890) yıllarında yapıldığı ancak bu okulun 1934 yılında yıktırıldığı bilgisine ulaşıldığı belirtildi.

‘Yok olma tehlikesi var’

Arkeoloji Müzesi’nin hazırladığı raporda Kadıköy’ün tarihi geçmişinin önemine dikkat çekilerek, şu uyarı yapıldı:

Bu kazı çalışmasında yer alan kalıntılar,  tamamıyla bir şahsın ihbarı değerlendirilerek denetimli bir kazıyla ortaya çıkarılmıştır. Kadıköy İlçesi’nin birçok yerinde sit alanı ilan edilmemesi sebebiyle denetim dışı kazı yapılmakta ve birçok kültür varlığının bilgi edinilmeden yok olma tehlikesi ile karşılaşması riski yaşanmaktadır.

Ayrıca İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, sarnıç kalıntılarının kültür varlığı olarak tescillenmesine karar verdi.