Ana SayfaGüncelKHK’ların yarattığı boşluğa takasla direniş: Okuduğunu getir yenisini al

KHK’ların yarattığı boşluğa takasla direniş: Okuduğunu getir yenisini al

HABER MERKEZİ – İstanbul Esenyurt’ta KHK’larla kapatılan kültür-sanat ve edebiyat merkezlerinin boşluğunu dolduracak bir kitap evi açıldı. Takas usulü kitapların alındığı Gölge Edebiyat Kitap Evi, gençleri keyifli zaman geçirmeye ve okumaya sevk ediyor.

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan kültür ve sanat merkezlerinin boşluğunu dolduracak yeni bir edebiyat merkezi açıldı.

İstanbul’un Esenyurt İlçesinde açılan Gölge Edebiyat Kitap Evi, gençlere kültür-sanat ve edebiyat hizmeti sunuyor.

Köyiçi Mahallesi’nde Gölge Sanat Topluluğu bünyesinde açılan kitabevi, okurlarını bekliyor.

Takas usulü ile de kitapların alındığı kitabevi, 2 bin kitap ile başladığı hizmetini kısa bir süre sonra 6 bine çıkarmış.

Araştırma, gezi, edebiyat, şiir, güncel, roman başta olmak üzere her türlü kitabın mevcut olduğunu kitabevi büyük bir ilgi görüyor.

‘Bize yeni alanlar yaratmak düştü’

Ağırlıkta edebiyat ve kültür sanat dizinlerinin kitap evlerinde yer alacağını belirten Rewşan Apaydın, KHK’lar ile birçok kurumun kapatıldığını hatırlatarak, doğan boşluğu küçük de olsa kapatmaya çalıştıklarını dile getiriyor:

Yakın zamanda bir sürü kültür sanatevi, yayınevi, gazete ve kurum kapatıldı. Zar zor yaratılan alanlar yok edildi. Bize de yeni alanlar yaratmak düştü. Burada önemli olan böyle zor bir dönemde böyle alanları çoğaltmak oldu. Bizim temel amaçlarımızdan biri tabi ki kişileri üretime sevk etmek.

Sadece bir kitabevi değil

Gölge Sanat Topluluğu olarak sanatın her alanında genişlemeyi ilke edindiklerini ifade eden topluluğun bir diğer üyesi Sinan Gökçe ise Esenyurt’un resmiyette 1 milyona ulaşan nüfusu için var olan kültür sanat kurumlarının yeterli olmadığını söylüyor:

Burası salt bir kitap evi olmayacak. İstediklerinde gençlerimizin arkadaşları ile gelip edebi tartışmalar yürütebileceği çayını, kahvesini içebileceği, aradığı her kitabı elinin altında bulabileceği bir alan olacak.

Katılım yoğun

Amaçlarından birinin de dışarıdaki gençlerin nargile ve internet kafelerde harcadıkları zamanı değerlendirmek olduğunu belirten Gökçe, şunları söylüyor:

Şimdiye kadar ki çalışmalarımızın tümünde de katılımlar yoğun oldu ve gençler tümüyle kendi üretimlerini faaliyete döktüler. Ama zaman içinde başka ihtiyaçlar da kendini hissettirdi. Bir yayın ve kültür sanat ve edebiyat dergisi ihtiyacı… Biz kitap ve edebiyat evi ile bu çalışmaların da alt yapısını hazırlamayı planlıyoruz. Gençlerin her zaman olduğu gibi şimdi de burada üretimin içerisinde yer alması gerektiğine inanıyoruz.


Kaynak: dihaber