Ana SayfaGüncelKurtulmuş: Suriye’de doğru yeri tahkim edecek politikaya gücümüz yetmedi

Kurtulmuş: Suriye’de doğru yeri tahkim edecek politikaya gücümüz yetmedi

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz gün Türkiye’nin Suriye politikasına ilişkin “Baştan beri büyük yanlışlarla dolu olduğuna inananlardanım” diyen Kurtulmuş’tan bugün de “Biz Türkiye olarak doğru yerde durmuş olmakla birlikte bu doğru yeri tahkim edecek politikaları geliştiremedik. Buna gücümüz yetmedi” açıklaması geldi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım’ın Irak ziyareti öncesinde Rudaw’a konuştu.

Geçtiğimiz gün Türkiye’nin Suriye politikası ile ilgili “Baştan beri Suriye politikasının büyük yanlışlarla dolu olduğuna inananlardanım” diyen Kurtulmuş bu kez de  “Biz Türkiye olarak doğru yerde durmuş olmakla birlikte bu doğru yeri tahkim edecek politikaları geliştiremedik. Buna gücümüz yetmedi” dedi.

Kurtulmuş’un konuşmasından bazı bölümler şöyle:

Orada söylediğimiz, Suriye politikası, genel olarak uluslararası camiayı da kastederek, Suriye’de uygulanan politika yanlıştı ve maalesef bunun bedelini Suriye halkı ödedi. Burada maalesef hiçbir ülkenin elinde, ‘Nasıl sorunu çözeriz?’ diye bir anahtar, proje olmadı.

Türkiye olarak biz orada, yeni bir barış perspektifini ortaya koymaya çalışıyoruz. Türkiye olarak durduğumuz yer doğruydu. Hiç şüphemiz yok. Yüzde yüz doğruydu. Suriye halkının yanındaydık, Suriye’de demokratik bir sürecin başlatılmasını istiyorduk ama bunları gerçekleştirebilecek politik araçların gelişmesini sağlayamadık, gücümüz tek başına buna yetmedi.

Uluslararası camianın bu noktada ciddi bir desteği olmadı. ABD başta olmak üzere birçok uluslararası koalisyonun parçası olan ülkelerin, Suriye’de sorunu nasıl çözeceğine ilişkin bir eğilimi, yönelimi, ortak bir perspektifi olmadı. Dolayısıyla söylediğimiz şey budur. Dolayısıyla biz Türkiye olarak doğru yerde durmuş olmakla birlikte bu doğru yeri tahkim edecek politikaları geliştiremedik. Buna gücümüz yetmedi.

Bizim niyetimizin herhangi bir şekilde toprak işgali değil, oraların terörden temizlenmesi olduğunu ister istemez görüyorlar. Ruslar da görüyor, Amerikalılar da görüyor. Bizim tavrımız çok net. Biz Suriye’nin kuzeyinde Kürt kardeşlerimizin varlığından rahatsız değiliz.

Hatta öyle ki Türkiye’deki sınır ilçelerimiz karşılıklıdır. Bizim akrabalarımız, komşularımız hemen Suriye toprakları içerisindedir. Dolayısıyla biz oradaki Kürt kardeşlerimizden asla rahatsız değiliz. Ama bir tek örgüt, bir terör örgütünün orada bir bölgede hâkimiyet iddia ederek, Suriye’nin toprak bütünlüğünün ortadan kaldırılmasına karşı, bu Suriye’nin toprak bütünlüğünün ortadan kalkması demektir. Bu Suriye’nin pratik olarak en az üçe bölünmesi demektir ve ayrıca sadece bir toprak bütünlüğünün ortadan kalkması, Suriye’nin bölünmesi değil, bu bölgeden Türkiye’ye karşı da çok aktif bir terör saldırısının devam etmesi demektir.

Bizim tavrımız açıktır. Orada Kürtler de olacak, Araplar da olacak, Türkmenler de olacak, Ezidiler de olacak hepsi olmaya devam edecek. Ama hiç kimse, ‘Burada sadece biz varız, diğerleri olmayacak’ demeyecek. Eğer bunu demeye kalkarlarsa PYD bunu söylüyor, YPG bunu söylüyor, bu kabul edilebilir bir durum değildir. Türkiye’ye karşı oradan saldırıların yapılması da asla göz yumulacak bir husus değildir.

  Kurtulmuş 'buna inanıyor': Suriye politikası baştan beri yanlışlarla dolu