Ana SayfaEkonomiKurtulmuş’tan Fitch notuna ‘etkisi olmaz’ yorumu

Kurtulmuş’tan Fitch notuna ‘etkisi olmaz’ yorumu

HABER MERKEZİ – Fitch’in Türkiye’nin notunu düşürmesini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Derecelendirme kuruluşlarının çok etkisinin olmayacağı kanaatindeyim” dedi. Kurtulmuş, ayrıca Evrim Teorisi’nin müfredattan çıkarılmasını ‘Zaten eskimiş ve çürümüş bir teori’ diyerek savundu. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen gözaltındayken açıklama yapan Kurtulmuş, “HDP’nin varlığı, Türkiye siyasetinin geleceği bakımından bir şanstı” açıklaması yaptı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesini değerlendirdi.

CNN Türk’e konuşan Kurtulmuş’un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Esas olan şey bu süreci sakin olarak sürdürmektir. Ne not indirince, ne de arttırdığında mod değiştirmemeliyiz. Mühim olan ekonominin kendi dinamikleridir. Türkiye’nin makroekonomik dengelerinde çok şükür büyük bir sorun yoktur. Esas olan Türkiye’nin ekonomik dinamiklerini büyütmektir. O konuda sürekli tedbir alıyoruz.

Derecelendirme kuruluşlarının çok etkisinin olmayacağı kanaatindeyim. Zaman zaman derecelendirme kuruluşları ekonomik değil, siyasi şekilde davrandıkları oldu. Türkiye’nin üzerinde oynanan uluslararası bir oyun var. Bunun en önemli örneği döviz üzerindeki baskı. Türkiye’nin köşeye sıkıştırılmasına dönük sürdürülebilen bir kampanya.

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “BBB-“den “BB” seviyesine düşürmüş, not görünümünü “durağan”da tutmuştu.

  Fitch, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü: 'Başkanlık sistemi dengeleri zayıflatır'
  Moody's, S&P ve Fitch'in kararları sonrası 'ekonomi daha da durgunlaşacak'

Evrim Teorisi savunması

Kurtulmuş, Evrim Teorisi’nin eğitim müfredatından çıkarılmasına dair ise şunları söyledi:

Türkiye’nin en temel meselelerinden birisi eğitim ve kültür alanında istenilen seviyeye çıkamamasıdır. Süratle eğitim kalitemizi artırmamız lazım. Sorgulayan gerçekten öğreten bir eğitime ihtiyaç var. Evrim Teorisi zaten bilimsel olarak da eskimiş ve çürümüş bir teoridir. Yani illa bu teori mutlaka okutulacak diye bir kural yok. Ama müfredatın içinde bu çalışma yapılır. Yani tezlerden bir tez olarak belki gündeme gelebilir. Evrime inananlar çağdaş, karşı çıkanlar gerici, çağdışı insanlardır görüşü esas çağdışı görüştür.

Yeni müfredata göre, lise son sınıf biyoloji dersinin müfredatında yer alan, “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesi çıkarıldı.

Ünitede, Charles Darwin’in Evrim Teorisi, “Evrimleşmenin bir sonucu olarak türlerin değişimini ve yeni türlerin oluşumunu, evrime etki eden faktörleri ve mekanizmaları ile açıklayan teori” olarak anlatılıyordu.

  Evrim Teorisi ve Darwin müfredattan çıkarıldı

‘HDP bir şanstı’

Numan Kurtulmuş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen’in gözaltında olduğu anlarda HDP’yle ilgili ise şu açıklamayı yaptı:

Bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı, savcılıklar harekete geçti. Hukuki bir süreç vardır. Siyasi tarafında ise, HDP’nin varlığı, Türkiye siyasetinin geleceği bakımından bir şanstı. Bu şansı büyütmenin yegane engeli HDP oldu. HDP keşke kendisini bu noktaya düşürmeseydi. HDP, ona oy veren halka ihanet etti. Tutuklu olmaları bizim karar vereceğimiz bir şey değil, dosyaları var. Burada tek tip bir karar yok. Devam eden süreçle ilgili konuşmamız uygun olmaz.

  HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen 'adli kontrol' ile serbest