Ana SayfaEkolojiKutup ışıklarını en iyi nerede ve ne zaman görebiliriz?

Kutup ışıklarını en iyi nerede ve ne zaman görebiliriz?

HABER MERKEZİ – Gökyüzünün aydınlatan büyüleyici kutup ışıkları, çoğunlukla İskandinavya, İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska ve Kuzey Sibirya bölgelerinde görülüyor. Kutup ışıklarının en yaygın görüldüğü tarihler ise 23 Eylül ile 21 Mart arası.

En ilginç doğa olaylarından biri olan kutup ışıkları sanıldığının aksine sadece kuzey yarım küre de oluşmuyor.

İki farklı türü olan kutup ışıklarının kuzey yarım kürede oluşanlarına kuzey ışıkları veya “Aurora Borealis”, güney yarımkürede oluşanlara güney ışıkları ya da “Aurora Austrails” deniyor.

Güney kutup ışıkları kuzeydekinden daha az ünlü olmasının sebebi ise güney kutbunda daha az yaşam alanı olmasından kaynaklı daha az görüntülenmesi.

NTV’de yer alan habere göre kutup ışıkları manyetik kutup etrafında bir kemer şeklinde oluşuyor. Işıklar dünyanın manyetik alanıyla güneşin dış tabakası korona arasındaki etkileşim yoluyla ortaya çıkıyor. Güneş rüzgârı yüklü parçacıkları atmosfere üflediğinde korona, parçacıkları bloke ediyor. Bunların bir kısmı tabakayı geçerek kutup bölgelerindeki hava molekülleriyle çarpışabiliyor. Bu çarpışma sırasında ortaya çıkan enerji, İzlanda üzerinde olduğu gibi bir görüntü ortaya çıkarıyor.

Polar ışıklarının dört farklı şekli var. Bunlar: Korona, perde, kemer ve bant.

Kutup ışıklarını en iyi izlemenin yolu ise doğru hava koşullarını seçmek

Gökyüzü ne kadar açık olursa yada ne kadar karanlık için olursa kutup ışıklarını görme şansı daha fazla.

Kutup ışıkları Kuzey İskandinavya, İzlanda, Grönland, Kuzey Amerika’nın kuzeyi ve Kuzey Sibirya’da yıl boyunca izlenebilir.

Ancak istatistiklere göre 23 Eylül ile 21 Mart arası en yaygın görüldüğü zaman.

Previous post
Norveç’te hava kirliliğine karşı önlem: Dizel araçlar artık yasak
Next post
YAŞAM EYLEMİ | Öyle bir dünyada yaşamak isterdim ki...