Ana SayfaGüncelLaz coğrafyasının panoramasını sunan bir kitap: Gola Gza Gola

Laz coğrafyasının panoramasını sunan bir kitap: Gola Gza Gola

HABER MERKEZİ – Yazar Ayşe Çavdar, Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği’nin çalışmalarını ‘Gola Gza Gola ile 10 yıl’ isimli kitapla kaleme aldı. Okuyucuya Karadeniz panoraması sunan kitap, Laz kimliğine ve kültürel dokuya sahip çıkma mücadelesini hem kentler hem de bölgedeki insanların gözünden yansıtıyor.

Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği, 10 yıl önce Doğu Karadenizlilerle buluştu. Derneğin ardından düzenlenmeye başlanan ‘Yeşil Yayla Festivali’ ile ülkenin pek çok yerinden insanlar Doğu Karadeniz’e akın etti.

Yıllara göre farklı temaları inceleyen festival katılımcıları kimi zaman Doğu Karadeniz mimarisini inceledi kimi zaman da yöresel ürünlerin yapımına katıldı.

Gola’nın profesyonel çalışanlarının yanında onlarca aktivist ve gönüllüsünün emek verdiği festival, 10’uncu yılında sona erdi.

Yazar Ayşe Çavdar da Gola’nın tüm çalışmalarını ‘Gola Gza Gola ile 10 yıl’ isimli kitapla okuyucu ile buluşturdu. Heyamola Yayınları etiketiyle çıkan kitap, kitapevlerinin yanı sıra internet üzerinden de satışa sunuldu.

Ayşe Çavdar

Toplam 13 bölümden oluşan kitapta “Gola’yı tanımak”, “Yeşil Yayla değişik bir festival”, “Gola bir ara bölge” gibi başlıklar yer alıyor.

Çavdar, Gola Gza Gola’da emekçisinden gönüllüsüne, profesyonel çalışanından izleyicisine kadar onlarca kişi ile yapılan röportaja yer veriyor.

Kitapta, Laz dilinin yok olmasına karşı mücadele edenlerin ana dillerine sahip çıkma mücadelesi geniş yer buluyor. Festival kapsamında düzenlenen etkinliklerin birçoğu Lazca yapılırken, Laz dilinin sonraki kuşaklara öğretilmesi festival düzenleyicilerinin gündeminde hep yer almış.

Ayşe Çavdar bu durumu kitabında şöyle ifade ediyor:

Hem Laz coğrafyasında hem de İstanbul’daki gençler Lazca’ya vakıf olmak istiyorlar. Yaş almışlar dili aktarmaları gerektiğini nihayet fark etmiş olmanın telaşı içindeler. Bu arz ve talep arasında ise kocaman ve alabildiğince geniş bir kurumsal boşluk var.

Gola Çocuk Korosu

Kitapta festival gönüllülerinden ve Gola Çocuk Korosu’ndan 10 yaşındaki Şina Topaloğlu’nun görüşleri de yer alıyor. Çocuk Korosu festivalin en önemli sahnelerinden birini oluşturmuş ve çocuk korusunun üyeleri birer yetişkine dönüşürken müzikal bir yoldaşlığın bağlarını oluşturmuşlar.

Çavdar kitabın sonunda, Gola emekçilerinin Gola ile ilgili gelecek hedeflerini de ayrı bir başlıkla ele alıyor.

Sosyolog Nilüfer Taşkın, Gola’nın bağımsız duruşunu sürdürmesi gerektiğini belirtirken, fotoğraf sanatçısı Gökçe Sümerkan’ın da Gola’nın bir kütüphane kurması önerisi var.

Kitabın önsözünü yazan Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği’nin Başkanı Refika Kadıoğlu’nun sözleri ise hafızaya kazınıyor:

Doğa kelimesinin Lazcası olmadığını anladığımızda bizim ‘doğa’ tanımımız değişti. Doğanın insan canlısından ayrı görülmediği bir bilgelikte, onu adlandıracak ayrı bir kelimeye de yer yoktu. Lazca da ve yüksek yerlerde yaşanan coğrafyalarda, ‘doğa’ fikrine en yakın kelimeler, yaşamın sürmesini sağlayan şeyleri anlatıyordu. Gola Gza, yayla yolu, Gola’nın Yolu. Yaylalara giden tüm yollar gibi, uzun, zorlu, neşeli… Gelecek on yıllarda birlikte.


Kaynak: Gazete Şujin