Ana SayfaEkonomiMoody’s, S&P ve Fitch’in kararları sonrası ‘ekonomi daha da durgunlaşacak’

Moody’s, S&P ve Fitch’in kararları sonrası ‘ekonomi daha da durgunlaşacak’

HABER MERKEZİ – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının üst üste yaptığı uyarıları değerlendiren ekonomist Uğur Civelek, döviz, faiz ve enflasyonun artacağını, ekonominin daha da durgunlaşacağını söyledi.

Dünya Gazetesi yazarlarından ekonomist Uğur Civelek, son dönemde artan döviz fiyatları ve TL’deki değer kaybının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının üst üste yayımladığı raporları değerlendirdi.

Son olarak kredi değerlendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu bir seviye oranında düşürerek, not görünümünü durağanda bıraktı.

Yine Moody’s Investors Service ve S&P Global Ratings de Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin altında notladı.

Açıklanan raporların “siyasi mi ekonomik kararlar mı” olduğuna yönelik tartışmalara değinen Civelek, raporların objektif olduğunu şöyle ifade etti:

Bunlar ekonomik ağırlıklı değerlendirmeler. Çünkü kur son 3 ayda yüzde 20 oranında değer kazandı. Burada Türkiye’nin 46-47 milyar TL öz kaynak erimesi anlamına geliyor. Bu gelişmeler göz önünde bulundurularak böyle bir karar alınmış.

Ekonomi daha da durgunlaşacak

Kararın, dövizi, enflasyonu, işsizliği yukarı doğru hareketlendireceğine dikkat çeken Civelek, faizlerin de yukarı doğru çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Bu kararın olası en büyük sonucunun “ekonominin daha fazla durgunlaşması” olacağını da vurgulayan Civelek, hükümetin bu tür raporlara yönelik tepki göstermek yerine raporlardan ders çıkarması gerektiğini belirtti.

“Hükümet öz kaynak erimesini ve sonuçlarını görmezden geliyor” diyen Civelek, Batı’nın reçetesini ‘beğenmeyen’ Türkiye’nin kendi reçetesini hazırlaması gerektiğini de söyledi.

Türkiye’nin notu

Dünya ölçeğinde yatırımcıların esas aldığı 3 kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye hakkındaki notları şöyle:

Moody’s: Ba1/Yatırım sınıfının altında.

Standard&Poor’s: BB/Yatırım sınıfının altında.

Fitch: BBt/Yatırım sınıfının altında.

  Fitch, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü: 'Başkanlık sistemi dengeleri zayıflatır'