Ana SayfaGüncelNecmiye Alpay: Günümüzde gazeteciliği öldürmekle meşguller

Necmiye Alpay: Günümüzde gazeteciliği öldürmekle meşguller

HABER MERKEZİ – Gazeteci Uğur Mumcu’nun katledilişinin 24’üncü yıldönümündeki anmada konuşan dilbilimci Necmiye Alpay, “Günümüzde gazeteciliği öldürmekle meşguller. Biz gazeteciliği yeterince geliştirmiş bir toplum değiliz, yeterince gazetecilik nedir bunları bilince çıkarmadığımız için şimdi gazetecilik ‘terörizm’le suçlanıyor” dedi. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Kedıköy Belediyesi, evinin önünde arabasına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren gazeteci Uğur Mumcu’yu katledilişinin 24’üncü yıl dönümünde, Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Basın öne eğilmesin” başlıklı etkinlikle andı.

Konuşmaların yapıldığı anmaya birçok gazeteci ve yazarın yanı sıra çok sayıda yurttaş da katıldı.

Anmada, Cumhuriyet Gazetesi’nin tutuklu yazarlarının Silivri Cezaevi’nden gönderdikleri mesajlar da okundu.

Sinevizyon gösteriminin ardından kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu’nda yer aldığı için yaklaşık 4 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen dilbilimci Necmiye Alpay konuştu.

‘Günümüzde gazeteciliği öldürmekle meşguller’

Alpay, “Uğur Mumcu bize, ‘bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamayı’ bıraktı” dedi ve şöyle devam etti:

Gerçek gazetecileri öldürdüler, çünkü tarihin yazılmasını istemediler. Gerçeği yazanları öldüren bir güç var ve o güç hala güçlü. Adını koymak zor, bir çeşit ahtapot.

Günümüzde ise gazeteciliği öldürmekle meşguller. Biz gazeteciliği yeterince geliştirmiş bir toplum değiliz, yeterince gazetecilik nedir bunları bilince çıkarmadığımız için şimdi gazetecilik ‘terörizm’le suçlanıyor.

Şu an muhalif kavramı eşittir, terörist sıfatıyla haklarında iddianameler hazırlanıyor. Karşınızda terörizmle suçlanan bir isim duruyor. Ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyorum ve 4 ay beni cezaevinde tuttular.

Necmiye Alpay, Türkiye’de ifade özgürlüğünün yokluğuna dikkat çekerek, Uğur Mumcu’nun da ifade özgürlüğü konusunda yol gösterici olduğunu söyledi.

Alpay’ın konuşmasının ardından, salonda bulunan gazeteciler, “Basın öne eğilmesin” yazılı pankartı açarak, “Özgür basın susturulamaz” sloganları attı.

Anma, sanatçı Erdal Erzincan’nın seslendirdiği türkülerin ardından sona erdi.