Ana SayfaGüncel‘OHAL devam edecek’ diyen Başbakan yargıya ‘hız’ mesajı verdi

‘OHAL devam edecek’ diyen Başbakan yargıya ‘hız’ mesajı verdi

HABER MERKEZİ – OHAL’in devam edeceğini söyleyen Başbakan Yıldırım, yargıya ‘hız’ mesajı verdi. Yıldırım, “OHAL’i biz kendimize ilan ettik. Sebebi, bu alçak örgütün mensuplarını başka türlü temizleme şansımız yoktu. Bunun için OHAL devam edecek” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Adli Veri Bankası tanıtım töreninde konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in devam edeceğini söyleyen Yıldırım,  yargıya da “Darbecileri bir an evvel yargılayın” diye seslendi.

Yıldırım, OHAL konusunda şunları söyledi:

15 Temmuz’dan sonra bir OHAL süreci yaşıyoruz, FETÖ’cüleri temizlemek için bu OHAL devam etti. OHAL, vatandaş için ilan edilmiş bir durum değildir. OHAL’i biz kendimize ilan ettik. Sebebi, bu alçak örgütün mensuplarını başta türlü temizleme şansımız yoktu. Bunun için OHAL devam edecek.

OHAL dolayısıyla memuriyetten çıkarılanlarla ilgili yargı yolu kapalıydı. 70 bin civarında dosya bireysel başvuru ile AYM’de bekliyordu. Şimdi yaptığımız en son düzenlemeyle, bakanımız bahsetmedi ben anlatayım. İtiraz yolunu hukuki bir zemine kavuşturduk. Ancak bunu yeterli görmedik, ileride bu davaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitme ihtimaline karşın bir itiraz komisyonu oluşturduk. Bu komisyon 7 kişiden oluşturulacak, atama şekilleri belli. İncelemeler sonunda ya görevine iade edilecek, delillere bakılacak. Ya memuriyete iade edecek ya da verilen karar doğrudur diyecek. Bunu yaptıktan sonra bu kişilere yargı yolu açılmış olacak. Ya Danıştay’a ya idare mahkemesine gidecek. En son bireysel başvuruya gidecek. Orada da bir sonuç alamazsa AİHM’e gidecek.

Bu yaptığımız bir anlamda OHAL süresince dahi hak arama, yargı yolunun açılmasıdır. Böylece bütün mağduriyetleri ortadan kaldıracak. Her ne kadar ihanet yapmış olsalar da Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devleti, herkesin hakkını hukukunu sonuna kadar aramasıdır. Etkin itiraz sistemini de böylece başlatmış olacağız. Burada verilen kararlar adli kararlar değil, idari kararların kesinlik kazanmasıdır. Bu kararlar hak arama yollarını açmaya yarayan kararlardır.

‘Hız çağrısı’

Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalarla ilgili ise Yıldırı, yargıya “hız” çağrısı yapan Yıldırım şu ifadeleri kullandı:

Adalet, adalet, adalet, adalet; adalet olmayan yerde hiçbir şey olmaz. Onun için hepimizin görevi değerli konuklar, adaletin gecikmeden tecellisi için bütün imkanları seferber etmemiz lazım. Vatandaşlarımız şu noktadan rahatsız. Darbe olalı 6 ay oldu. Silahı alan, insanları öldürenler belli. Niye bunlar hala yargılanmadı diye soruyorlar. Yani bu bizatihi görüntülerde insanları öldüren, insanların üzerine bomba atanlar, bunu itiraf edenler, her türlü delili elde olanlar ayrı bir paket halinde niye yargılanmaz. Ben de size soruyorum. Bunları ayrı yargılayın, bunlarla irtibatlı olanları da ayrıca yargılayın. İdam, idam diye insanlar niye sokakta bağırıyor, sonuç görmek istiyorlar. Vatandaşın yüreğini soğutun. Tabii bu yargının işi, anlamadığımız birçok şey söylüyorlar.

Her türlü bilgisini biliyorum, görüntüsü orada. Daha ne bekliyorsunuz? Bunun hesabını gör, kararını ver diyor. Ben vatandaşın elçisiyim arkadaşlar, ne duyuyorsam size söylemek durumundayım. Böyle bir fırsat da ayağıma her zaman gelmiyor. Dolayısıyla beklentimiz çok açık, bu yargılama 40 yılın hesaplaşmasıdır. Birinci dereceden darbeciler, ikinci dereceden örgüt mensupları, üçüncü dereceden onlara yardım ve yataklık edenler; bu şekilde işleri hızlandırırsak milletin hırsı da inecek, yüreği de soğuyacak. Böylece giden geri gelmiyor, ama adalet tecelli etti diyecekler. Bu konuyu bu vesileyle bir kez daha sizlerle paylaşmış oluyorum.