Ana SayfaBilim ve TeknolojiSosyal medyada ‘cadı avı’: ’45 bin kullanıcının adresi tespit ediliyor’ iddiası

Sosyal medyada ‘cadı avı’: ’45 bin kullanıcının adresi tespit ediliyor’ iddiası

HABER MERKEZİ – CHP  Milletvekili Barış Yarkadaş, 17 bin sosyal medya kullanıcısı hakkında fezleke hazırlandığını, 45 bin kullanıcının ise adresinin tespit edilmeye çalışıldığını açıkladı. Yarkadaş, gözaltı işlemlerinin İstanbul’daki gözaltı merkezleri dolu olduğu için yapılmadığını söyledi.

Ahmet Şık’ın tutuklanmasının ardından 650 gazetecinin sosyal medya hesaplarının incelendiğini ve soruşturma konusu edileceğini söyleyen CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, bu kez de 45 bin sosyal medya kullanıcısının adresinin tespit edilmeye çalışıldığını söyledi.

TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu üyesi Yarkadaş, Sosyal Medya Takip Birimi’nin sosyal medya paylaşımlarını takip ettiğini ve büyük bir cadı avının yaklaştığını söyledi.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Yarkadaş şunları söyledi:

‘Gözaltı merkezleri dolu olduğu için gözaltı yapılamıyor’

Birimin hazırladığı fezlekelere savcılar işlem yapacak. Gözaltı işlemi, İstanbul’daki gözaltı merkezleri dolu olduğu için yapılmıyor. Dosyalar şimdilik bu nedenle işleme konulmuyor.

Bu mecrada adeta bir cadı avı yapılıyor. Bir süre önce ‘Sosyal Medya Takip Birimi’ kuruldu. Bu birimin yaptığı çalışmalar sonucu Türk Ceza Kanunu’nda olmayan maddelerden kişiler tutuklanıyor. Türk Ceza Kanunu’nda ‘devlet büyüklerine hakaret’ diye bir suçlama, bir madde olmamasına rağmen daha birkaç gün önce birçok genç, devlet büyüklerine hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı. Bu gençlerin arasında Numan Kurtulmuş hakkında yorum yapan kişiler de var. Birimin kuruluşunun hangi kanunda yer aldığı ya da hangi yönetmeliğe göre kurulduğu belli değil. ‘Bu kişilerin maaşları nasıl ödeniyor? Devletin polisi bütün gününü terörist kovalamak, terörist yakalamak, bombacı yakalamak yerine sosyal medyada kim ne yazmış, kim hangi ‘tweet’i atmış, bunu aramakla geçiriyor.

‘Referandum öncesi artan baskının göstergesi’

17 bin kişi hakkında fezleke düzenledi. 45 bin kişinin ise isim ve adresini tespit etmeye çalışıyor. 3500 kişi yazdıklarından ötürü gözaltına alındı. 1500 kişi ise sosyal medyada yazdıklarından dolayı tutuklandı. Bu korkunç gerçek, referandum öncesi artan baskının göstergesiydi.

  '650 gazeteci takip ediliyor' iddiası doğru mu: Gazeteci Arhan'a da soruşturma
  Sektör, KHK ile internetin polis takibine açılmasından 'kaygılı'