Ana SayfaGüncelTerolar’a ‘şimdilik’ iyi haber

Terolar’a ‘şimdilik’ iyi haber

HABER MERKEZİ – AFAD kampının taşınmasıyla gündeme gelen Maraş Terolar Köyü yakınlarında inşa edilmesi planlanan Organize Sanayi Bölgesi planına yargıdan durdurma kararı geldi. Bölge İdare Mahkemesi, Sanayi Bakanlığı’nın kamulaştırma kararını da hukuksuz buldu.

Haber: CANDAN YILDIZ

Kahramanmaraş Bölge İdare Mahkemesi, “haksız ve hukuksuz kamulaştırma” gerekçesiyle açılan davayı karara bağladı ve Suriyeli Mülteciler AFAD kampının 1 km ilerisinde inşa edilmesi planlanan Tekstil Organize Sanayi Bölgesi için kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu.

Mahkeme gerekçesinde Tekstil Organize Sanayi Müteşebbis Heyeti’nin kamulaştırma yetkisinin olmadığına hükmetti.

Valilik ya da Belediye tarafından alınmış bir kamulaştırma kararı olmadığını belirleyen Mahkeme, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 12.10.2015/4309 sayılı kamulaştırma kararının da hukuksuz olduğuna karar verdi.

27 bin kapasiteli Suriyeli mülteciler için inşa edilen AFAD Kampı ile Terolar Köyü yakınlarında mera ve tarım arazileri üzerine kurulması planlanan OSB projesi şimdilik durduruldu.

Terolar Köyü sakinleri, OSB’nin kampta kalan Suriyeli mültecilerin ucuz ve güvencesiz istihdamı için projelendirildiğini düşünüyor.

Mera ve tarım arazisi niteliği taşıyan 532 hektarlık alanın Tekstil Organize Sanayi Bölgesi yapılmasına karşı çıkıyor.

Ne olmuştu?

Alevi ve Sünni 16 köyün sakinleri Maraş’ta Suriyeliler için yapılacak konteyner kente, doğuracağı sosyal gerginlik yüzünden karşı çıkıyor. Geçtiğimiz yıl bu nedenle protestolar da düzenlenmişti.

Köylüler mülteci kampı yapılan yerin meraları olduğunu ve buraya yapılacak her yapıya karşı olduklarını söylüyorlar. Ayrıca 20 bin Suriyeli’nin ovaya getirilmesiyle ortaya Alevi-Sünni gerilimi çıkmasından tedirginler.

Öyle ki AFAD kampının inşa edildiği bölgede bulunan Terolar Köyü’nden 2 kişi, ‘78 Maraş Katliamı’nda yaşamını yitirmişti.

 

Previous post
Polis, emzirdiğini kanıtlaması için bir kadını göğsünü sıkmaya zorladı
Next post
Yoğun kar yağışının neden olduğu kazada 2 kişi yaşamını yitirdi