Ana SayfaGüncelÜç yeni KHK: 83 dernek kapatıldı, 649 akademisyenin görevine son verildi

Üç yeni KHK: 83 dernek kapatıldı, 649 akademisyenin görevine son verildi

HABER MERKEZİ – OHAL’in yeniden uzatılmasının ardından 679, 680 ve 681 nolu üç yeni KHK yayımlandı. Bu KHK’lar ile İçişleri Bakanlığı tarafından faaliyetleri durdurulan 83 dernek resmen kapatılmış oldu. Binlerce kamu personeli ihraç edildi. Aralarında ‘Barış İçin Akademisyenler’ imzacısı öğretim görevlilerinin de olduğu 649 akademisyenin görevine son verildi. Polise, internet kullanıcısının kimliğine ulaşabilme yetkisi verildi.

Olağanüstü Hal’in (OHAL) uzatılmasının ardından 679, 680 ve 681 nolu Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Yeni KHK’larla İçişleri Bakanlığı tarafından faaliyetleri geçici olarak durdurulan 83 dernek resmen kapatılmış oldu.

679 sayılı KHK ile Danıştay’dan 8 kişi ihraç edildi.

KHK’larla özel güvenliklerin silah kullanımına düzenleme getirilirken, Diyanet’ten 135, Adalet Bakanlığı’ndan 1699, Emniyet’ten 2687 personel ihraç edildi.

649 akademisyenin görevine son verildi

Yeni KHK ile 649 akademisyenin de görevine son verildi.

649 akademisyenin arasında ‘Barış İçin Akademisyenler’ imzacısı öğretim görevlileri de bulunuyor.

Barış Akademisyenleri Twitter hesabının açıklamasına göre bu sayı 41.

Polis, internet kullanıcısının kimliğine ulaşabilecek

KHK’da yer alan sosyal medya düzenlemesiyle polis, internet kullanıcılarının kimliğine ulaşabilecek.

KHK’da ilköğretim mezunlarının uzman onbaşı ve uzman çavuş olabilmeleri için düzenleme de yer alıyor.

Yayın yasağı düzenlemesi

KHK ile yayın yasaklarına ilişkin de  düzenleme getirildi. Düzenlemeye göre;

Basın Kanunu uyarınca yayın yasağı ve kısıtlamalara aykırı yayın yapılması halinde kuruluşun programları bir gün durdurulur. Bir yıl içinde ikinci kez tekrarlanma halinde kuruluşun yayını beş güne kadar, üçüncü kez tekrarında on beş güne kadar, dördüncü kez tekrarında ise yayın lisansının iptaline karar verilir.

Yurt dışından gelmeyenler vatandaşlıktan çıkartılacak

680 no’lu KHK ile ‘Türk Vatandaşlığı Kanunu’ 29. maddesinde de düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeye göre ise;

Türk Ceza Kanunu’nun 302., 309., 310., 311., 312., 313., 3147. ve 315. maddelerinde yazılı suçlar nedeniyle hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülen ve yabancı ülkede bulunması nedeniyle kendisine ulaşılamayan vatandaşlar, bu durumun soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı veya kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından öğrenilmesinden itibaren bir ay içinde vatandaşlıklarının kaybettirilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı’na bildirilecek. Bakanlıkça Resmi Gazete’de yapılan yurda dön ilanına rağmen 3 ay içinde yurda dönmemeleri halinde, bu kişilerin vatandaşlıkları Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla düşürülebilecek.

11 gazete açıldı

679 numaralı kararname ile daha önce kapatılan 11 gazete ise açıldı. Açılan gazeteler şöyle:

Şuhut’un Sesi Gazetesi, Türkeli Gazetesi, Batman Gazetesi, Zafer Gazetesi, Hisar Gazetesi, Batman Çağdaş Gazetesi, İdil Haber Gazetesi, Prestij Haber Gazetesi, Urfanatik Gazetesi, Kızıltepe’nin Sesi Gazetesi

Kapatılan dernekler

Kültür-sanat derneklerinden ekoloji derneklerine spor kulüplerinden dil enstitülerine kadar kapatılan dernekler arasında şunlar yer alıyor:

Ankara Demokratik Haklar Derneği, Bolu Gençlik Kültür ve Dayanışma Derneği, Gaziler Halkevi Derneği, Diclekent Halkevi Derneği, Ahmede Hani Dil Akademisi, Ayışığı Sanat Derneği, Dayanışma Evi Derneği, Yakınlarını Kaybeden Aileler İle Dayanışma Derneği, İstanbul Kürt Enstitüsü, Munzur Kültür Derneği, Yenikapı Tiyatro Spor Kulübü Derneği, Smyrna Sosyalist Gençlik Derneği, 33 Düş Yolcusu Gençlik Kültür Derneği,  Ayışığı Ekin Sanat Derneği, Demokrat Araplar Derneği, Roboski İçin Adalet Yeryüzü İçin Barış Derneği, Dersim Kültür Derneği, Ovacık Kültür Derneği…

Kapatılan derneklerin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Previous post
Meclis’te sahte pusula: AKP’li vekiller yoklamada olmayan AKP’liler yerine de imza attı
Next post
'Aşk, bir yol alıştır': Küçük Filozoflar için 'Sokrates'in Aşkı'