Ana SayfaGüncelUNICEF: 2016’da 15 milyon kız çocuğu zorla evlendirildi

UNICEF: 2016’da 15 milyon kız çocuğu zorla evlendirildi

HABER MERKEZİ – UNICEF, 2016’da 15 milyon kız çocuğunun zorla evlendirildiğini açıkladı. Çocuk yaşta zorla evliliğin insan hakları ihlali olduğunu belirten UNICEF, bu durumun aile içi şiddete maruz bırakılma olasılığını arttırdığını kaydetti.

UNICEF, Çocuk Dostu Şehirler Programı kapsamında yerel yönetimlerde ‘Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi’ne yönelik temel eğitim çalıştayı düzenledi.

Eğitim çalıştayına, İzmit Belediyesi’nin yanı sıra 15 belediyenin 27 çocuk çalışmaları temsilcisi de katıldı.

Eğitim çalıştayında, Çocuk Yaşta Evlilikler, Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesinde Yerel Yönetimlerin Rolü, Çocuk Yaşta Evlilikler Vaka Yönetimi ve Yerel Yönetimler, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesinde Risk Tespiti, sebep ve sonuçları gibi konular el alındı.

UNICEF’in açıkladığı verilere göre, 2016 yılı içinde on beş milyon 18 yaşından küçük kız zorla evlendirildi. Bu da okula devam etme oranının düşürüp, aile içi şiddete maruz bırakılma olasılığını arttırdı.

Çalıştayda, çocuk yaşta evliliklerin hem ulusal hem de uluslararası topluluk tarafından bir insan hakları ihlali olduğu vurgulandı.

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin ve kadına yönelik şiddetin bir türü ve çocuk evliliklerinin 2015 sonrasında kalkınma hedeflerinin önündeki en büyük engellerden biri olarak da kabul edildiğinin anlatıldığı çalıştayda, erken yaştaki evliliğin önüne geçilmesinde eğitimlerle halkın bilgilendirilmesinin bu konuda etkin rol oynayacağına da dikkat çekildi.