Ana SayfaGüncelÜzerinden bir yıl geçti: Üç siyasetçi kadının öldürülmesiyle ilgili araştırma önergesi

Üzerinden bir yıl geçti: Üç siyasetçi kadının öldürülmesiyle ilgili araştırma önergesi

HABER MERKEZİ – HDP, 4 Ocak 2016’da abluka altında olan Silopi’de öldürülen üç siyasetçi kadın Pakize Nayır, Seve Demir ve Fatma Uyar’ın ölümüne ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi.

Geçtiğimiz yıl 4 Ocak’ta üç siyasetçi kadın Pakize Nayır, Seve Demir ve Fatma Uyar, Şırnak’ın Silopi ilçesinde öldürülmüştü.

Cinayetin yıldönümünde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca tarafından verilen araştırma önergesinde, cinayetlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen herhangi bir soruşturmanın sonuçlanmadığı hatırlatılarak, meclis araştırması açılmasını istedi.

Uca, araştırma gerekçesinde şu ifadelere yer verili:

Bu siyasi cinayette doğrudan kadın bedeni hedeflenmiştir. Yine bu kadınlar yaralı oldukları halde herhangi bir gözaltı işlemi yapılmadan öldürülmüşlerdir. Ayrıca, bu kadınların bedeninde onlarca kurşun bulunmuştur.

Söz konusu kadın cinayetinde kullanılan yöntemler kadın düşmanlığını ve kadın mücadelesine karşı olan nefreti açık bir şekilde göstermektedir. Bu yöntemler kadın özgürlüğü için mücadele eden bütün kadınları tehdit etmek ve sindirmek amaçlıdır.

Şiddetin bu şekilde kadınlara kasıtlı olarak yönelmesi hem iç hukukun hem de uluslararası hukukun ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. Bu kadın cinayetlerinin aydınlanması benzer cinayetlerin önlenmesi açısından hayati önem taşımaktadır.

Söz konusu kadın cinayetlerinin emrini veren ve bunlarda rolü olan kurum ya da kişilerin tespit edilmesi, yargılanması ve olası yeni siyasi cinayetlerin önlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını önermekteyiz.

Ne olmuştu?

4 Ocak 2016 tarihinde abluka altında olan Şırnak’ın Silopi ilçesinde üç Kürt siyasetçi kadın, DBP Meclis üyesi Seve Demir, HDP ve KJA aktivisti Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır, devletin kolluk kuvvetlerince boşaltılan bir mahalleden çıkmaya çalışırken havan saldırısıyla ağır yaralanmış, ardından yetkililere ambulans gönderilmesi amacıyla yerleri bildirildikten sonra, silahla taranarak öldürülmüşlerdi.

Seve Demir’in tanınmaz haldeki bedeninden 11 kurşun çıkarılırken, Pakize Nayır’ın vücudundan 5, Fatma Uyar’ın vücudundan ise 3 kurşun çıkarılmıştı.

Cinayetlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen söz konusu cinayetlere dair herhangi bir soruşturma sonuçlanmış değil.

Cinayetlerin yaşandığı dönemde bir açıklama yapan HDP Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, “Paris katliamından bir farkı yok” değerlendirmesinde bulunmuştu.

HDP Urfa milletvekili İbrahim Ayhan da, öldürülen siyasetçi kadınların uzun zamandır parti çalışmaları içinde yer aldığını hatırlatarak “Onlar sivildi, silahlı değil. Tanınan, bilinen kişilerdi, onların hedef gözetilerek öldürüldüğüne inanıyoruz” demişti.

Öldürülen üç siyasetçi kadının kentteki mahallelerde, insanların arasında olduğu, bölge halkının durumunu aktarmak için kendileriyle sık sık irtibata geçtikleri biliniyordu.