Ana SayfaEkolojiYAŞAM EYLEMİ | Öyle bir dünyada yaşamak isterdim ki…

YAŞAM EYLEMİ | Öyle bir dünyada yaşamak isterdim ki…


AYTÜL HASALTUN


Öyle bir dünyada yaşamak isterdim ki…

Bu cümleyi tamamlamak, iyiyi ve kötüyü bulmanın ne yapacağını bilmenin bir yoludur. Bu cümleyi “dünya barışı” gibi çok geniş bir yelpazede tamamlamak yerine, dünyanızın gerçekliğine uygun, bir arada yaşadığımız kabuluyle tamamladığınızda bu amaç/niyet/doğrultuya uygun eylem pratikleri çorap söküğü gibi yaşamınıza dolacaktır. Bu cümle aynı zamanda size, hayatınızı çevreleyen değerlerinizin ne olduğunu da söyleyebilir.

Günce tutmak

Aklınızdan geçen her şeyi çekincesiz yazabileceğiniz bir günlüğünüzün olmasını kesinlikle tavsiye ederim. Bu küçüklüğümden beri benim olmazsa olmazlarımdan olmuştur ve yazmanın çok faydasını da gördüm. Yaşadığınız günü kayıt altına almak, nelerin çevresinde dolaştığınızı görmek ve insan denen karmaşık organizmayı anlamaya kendinden başlamak, sorun çözmenin bir başka deyişle mücadelenin yapı taşlarından biridir bana kalırsa. Ben görsel günce tutmayı tercih ediyorum. Defterimin sayfalarından birini renkli kalemlerimle çizdiklerim için diğer sayfayı ise yazı için kullanıyorum. Hayatıma renkleri, çizgileri ve desenleri dahil etmek, söze dökülmeyenlerin, iyi gizlenmişlerin ifadesini de mümkün kılıyor.

Üç soru

Ne yazacağınızı bilmiyor olsanız bile şu üç soru başta çok iş görebilir. Oğlum günlük tutacak yaşa gelinceye kadar biz bunu her gece uyumadan önce sözel olarak yaptık ve o şimdi duygularını ifade etme ve karşısındakinin duygularını anlama, empati kurma konusunda çok az sıkıntı yaşıyor.

  • Bugün en mutlu olduğunuz an hangi andı?
  • Bugün en üzgün olduğunuz an hangi andı?
  • Bugün hayatınıza katılan yeni bir bilgi, bir deneyim var mı?

Sevgilerimle…


  YAŞAM EYLEMİ | Doğanın bir parçası olarak insan
Previous post
Kutup ışıklarını en iyi nerede ve ne zaman görebiliriz?
Next post
İlk kez Hrant anmasına geldi: 'Türküm, Sünniyim; daha önce ağlamadığım için üzgünüm'