Ana SayfaGüncelYıldırım’ın fotoğraf tepkisine ABD’den yanıt: Gizli anlam arayanların amacı sorgulanmalı

Yıldırım’ın fotoğraf tepkisine ABD’den yanıt: Gizli anlam arayanların amacı sorgulanmalı

HABER MERKEZİ – Eski Başbakan Nihat Erim ve eski ABD Başkanı Nixon’un yer aldığı fotoğrafı Twitter hesabından paylaştığı için Başbakan Yıldırım’ın “Altında mesaj yoksa zevzeklik yapmıştır” diye tepki gösterdiği ABD Büyükelçiliği’nden açıklama geldi. Büyükelçilik’ten bir yetkili “Gizli bir anlam bulmaya çalışanların amaçları sorgulanmalı” dedi.

ABD Büyükelçiliği Twitter hesabından önceki gün suikast sonucu öldürülen eski Başbakan Nihat Erim ve eski ABD Başkanı Nixon’un yer aldığı fotoğrafı yayınladı.

Başbakan Binali Yıldırım, fotoğrafa “Gider ayak nereden aklına gelmiş. Ben de bir alaka kuramadım. Hangi mesajı verdiğini. Altında mesaj yoksa zevzeklik yapmıştır” diyerek tepki gösterdi.

Yıldırım’ın açıklamasının ardından ABD Büyükelçiliği’nden konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Al Jazeere Türk’te yer alan habere göre ABD Büyükelçiliği’nden bir yetkili konuyla ilgili şunları söyledi:

‘Gizli bir anlam bulmaya çalışanların amaçları sorgulanmalı’

ABD Büyükelçiliği’nden bir yetkili konuyla ilgili şunları söyledi:

 

ABD Büyükelçiliği, geçtiğimiz Aralık ayının başından bu yana ‘#tbt fotoğraflarla #TürkAmerikanDostluğu’ etiketiyle sosyal medya paylaşımları yapmaktadır. Bu kapsamda, arşivlerden çıkarılan üst düzey Türk ve ABD’li yetkililerin ikili görüşmelerine ve ziyaretlerine ilişkin fotoğraflar, büyükelçiliğin Twitter hesabından #tbt etiketiyle her perşembe günü paylaşılmaktadır. Şimdiye kadar, ABD Başkanları Eisenhower ve Roosevelt, Başkan Yardımcıları Johnson ve Nixon ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın yer aldıkları fotoğraflar paylaşılmıştır. Dünkü paylaşım da bu kapsamda yapılmıştır ve paylaşımların diğer yetkililere ait fotoğraflarla sürmesi planlanmaktadır.

Arşivlerimizde bulunan bu fotoğraflar, ABD ile Türkiye arasındaki çok boyutlu, köklü ve tarihi ilişkileri gözler önüne sermektedir. Bu nedenle, söz konusu fotoğrafları bir süre önce #tbt hashtagi ile paylaşmaya başladık; kampanyanın ilk haftalarında da son derece olumlu geri dönüşler aldık. Dolayısıyla, dünkü paylaşıma ilişkin olarak da, herhangi başka bir niyet ya da vurgulanmak istenen başka bir husus bulunmamaktadır. Öte yandan, arşivlerde yer alan fotoğrafların yayınlanmasının arkasında gizli bir anlam bulmaya çalışanların amaçlarının sorgulanması gerekmektedir.