Ana SayfaGüncel4 platformdan ‘Yüksekdağ’ tepkisi ve tutuklu vekiller için çağrı

4 platformdan ‘Yüksekdağ’ tepkisi ve tutuklu vekiller için çağrı

HABER MERKEZİ – Barış Bloku, Demokrasi İçin Birlik, Yurttaş Girişimi ve Diyalog Grubu, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi. Ortak basın metnini okuyan Zülfü Livaneli, HDP’nin tutuklu vekilleri için “Sesinizi yükseltin” çağrısında bulundu.

Barış Bloku, Demokrasi İçin Birlik (DİB), Yurttaş Girişimi ve Diyalog Grubu, referandum süreci ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin İstanbul’da ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan yazar Oya Baydar, şunları söyledi:

Biz de hukuk hiç kimse için, ama bazıları için daha çok, bu durum daha ağır. Referanduma giderken meşruiyeti zedeleyen çok şey var. Ama meclisin üçüncü partisi HDP bir baskı altında. Meclis çalışmaları engelleniyor. Vekiller bir alınıp bir bırakılıyor. Seçilmiş bütün vekiller belediye başkanları eş başkanları tutuklu. Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesi bardağı taşıran son damla oldu. Ahlaki ve vicdanı olarak buradayız. HDP şahsında demokrasiyi savunmayanlar, bunun bedelini ödeyecektir.

Zülfü Livaneli: Toplumsal barış istiyoruz

Ortak basın metnini Diyalog Grubu’ndan sanatçı Zülfü Livaneli okudu.

Livaneli, “Herkesin içinde bir kuşku var. Biz çok kötü günler gören kuşağız, ama şu an daha ağırını görüyoruz. Halkın bir kısmının diğer kısmı üzerinde kışkırtması var. Toplumsal barış istiyoruz. Türkiye bu bedelleri ödemeden herkesi duyarlılığa, kanunlara sahip çıkmaya çağırıyor” diyerek konuşmasına başladı.

OHAL koşullarında referanduma doğru gidildiğini söyleyen Livaneli, şöyle davam etti:

Muhalefetin ifade özgürlüğü ve propaganda olanakları Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kısıtlanıyor. Muhalif sesler çeşitli bahanelerle, hatta çoğunlukla gerekçe bile gösterilmeksizin susturulmaya çalışılıyor. Medya üzerindeki sansür, otosansür ve baskılar yoğunlaşıyor. Onbinlerce kişi tutuklanıyor, yüz binler işlerinden, mesleklerinden atılıyor. İçeride ve dışarıda savaş ve çatışma ikliminin sürdüğü bu ortamda yapılacak referandumun meşruiyetini gölgeleyecek adımlara her gün bir yenisi ekleniyor.

HDP’nin hukuksuz uygulamalara en çok hedef olan siyasal kuruluş olduğunu kaydeden Livaneli, HDP’nin tutuklama, yaygın baskı ve engellemeyle kampanya yürütemez hale getirildiğini de sözlerine ekledi.

Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesine tepki

Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesine dikkat çeken Livaneli, şunları ifade etti:

Milyonlarca seçmene sahip olan, Meclis’in üçüncü partisinin fiilen kapatılacağı izlenimini doğuruyor. Cumhuriyet tarihinde, 1920’den bu yana ilk kez bir siyasal parti genel başkanının milletvekilliği düşürülüyor. Bu işlem, bir benzeri olmadığı gibi yürürlükteki Anayasa’ya da aykırıdır.

Yüksekdağ kararında işlemin hukuksal olmaktan çok siyasal nedenlerle gerçekleştirildiğinin anlaşıldığını ifade eden Livaneli, HDP’nin Meclis’te saf dışı bırakılmak ve HDP ile CHP’li vekillere gözdağı verilmek istendiğini de söyledi.

Livaneli, son olarak şu çağrıda bulundu:

Hangi partiden, hangi siyasal çizgiden olursa olsun, demokratik hukuk devletini savunan her kişi ve örgütün; yasal bir parti olan HDP’nin çalışmalarını özgürce sürdürebilmesi, referandum çalışmalarını eşit koşullarda yürütebilmesi, tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması için sesini yükseltmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Koruköy izlenimleri

Toplantıda Barış Bloku Eş Sözcüsü Ayşe Erzan, Barış Bloku Eş Sözcüsü Bahadir Altan’ın Nusaybin Koruköy’de yaşananlara ilişkin izlenimlerini aktardı.

Erzan, Altan’ın şu sözlerini aktardı:

Koruköy’e ulaşmamıza izin verilmedi. Birlikte gittiğimiz heyete izin verilmezken, ortaya çıktı ki başka iki köyde daha benzer uygulamalar yaşanıyor. 13 gündür abluka ve sokağa çıkma yasağı olan Koruköy’ün 15 kilometre ötesinde jandarma tarafından durdurulduk. Bugün iki gazeteye yansıdığına göre durumun çok vahim olduğunu görüyoruz. Bu yaşananlara ilişkin somut delil ve belgeler var. Türkiye’nin büyük bir kısmı bu olaylardan haberdar değil. ‘Teröristlere’ yönelik olduğunu söylüyorlar. Madem öyle o zaman basın mensuplarının içeri girmesine izin versinler.

Öte yandan toplantıda Demokrasi İçin Birlik adına Emek Partisi (EMEP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Levent Tüzel ve HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da birer konuşma yaptı.


Kaynak: dihaber