Ana SayfaDünyaABD’ye vize yasağı: İranlı LGBT mülteciler Türkiye’de mahsur kaldı

ABD’ye vize yasağı: İranlı LGBT mülteciler Türkiye’de mahsur kaldı

HABER MERKEZİ – Donald Trump’ın vize kısıtlaması sonrası ABD’ye girişlerini engellenen İranlı LGBT mülteciler, Türkiye’de mahsur kaldı. 

Donald Trump’ın imzaladığı başkanlık kararnamesi ile nüfuslarının büyük bir bölümü Müslüman olan yedi ülke vatandaşlarının ABD’ye girişi engellenmişti.

The Guardian gazetesinin haberine göre İran’da idam tehlikesiyle karşı karşıya oldukları için ülkelerinde yaşayamayan LGBT’ler Türkiye’de kalmak zorunda kalıyor.

BBC Türkçe’nin gazeteden aktardığı haberde eşcinsel İran vatandaşlarından bazılarının, Birleşmiş Milletler mülteci ajansı tarafından sığınma hakkı almış, ABD’ye yerleştirilme aşamasında olduğu belirtildi.

Aldığı ölüm tehditleri nedeniyle İran’dan kaçmak zorunda kaldığını belirten Mitra isimli bir lezbiyen Denizli’de yaşıyor.

“Umutlarım gözümün önünde yok oluyor”

Kendisine Birleşmiş Milletler tarafından mülteci statüsü tanındığını söyleyen 27 yaşındaki kadın, ABD’ye yerleştirilmeden önce son görüşmesine girmek üzere olduğu sırada, görüşmesinin iptal edildiğinin açıklandığını ifade etti.

Zor durumda olduğunu vurgulayan Mitra, şunları söyledi:

Birer birer tüm umutlarım gözlerimin önünde yok oluyor. Amerika ya da Kanada’ya gitmem önemli değil. Yeter ki güvende olayım. İran bizi istemiyor. Kanada bizi istemiyor. Şimdi de Amerika bizi istemiyor. 2015 yılından bu yana üç arkadaşımın intiharını gördüm.

Engelli bir eşcinsel olan 50 yaşındaki Jawad ise yaşadıklarını, “Ailem tarafından terk edildim, ülkem tarafından terk edildim. Gidecek hiçbir yerim yok” sözleri ile anlatıyor.

Bazı İranlı LGBT’lerin Türkiye’de sözlü ve fiziki saldırılara uğradığı, bazılarının ise İran’a gönderilmek üzere sınır dışı edilme korkusu yaşadığı öğrenildi.

Eşcinsel İranlılar için ABD’nin tek yol olduğu, Avrupa Birliği’nin Türkiye’den başvuran LGBT İranlıları normal şartlarda kabul etmediği, Kanada’nın ise Suriyeli mültecileri ülkeye almaya yoğunlaştığı belirtildi.