Ana SayfaGüncelAkar’ın ‘Operasyon bitti’ dediği Bab’da ne oluyor?

Akar’ın ‘Operasyon bitti’ dediği Bab’da ne oluyor?

HABER MERKEZİ – Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın “Gözümüz aydın, El Bab operasyonu bitti” açıklamasının ardından TSK’dan bugün yapılan açıklamada “Şehrin tamamen kontrolüne yönelik planlı harekatın icrasına devam ediliyor” denildi. Peki, Bab’da ne oluyor? Bab ‘bitti’ mi, operasyon ‘sürüyor’ mu; son açıklamalar neye işaret? Sahadan gelen bilgiler TSK ve ÖSO’nun ‘geri çekildiği’ yönünde.

Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” adı ile Suriye’ye yönelik operasyonunun Bab ayağı ‘Bitti’ açıklamalarına rağmen devam ediyor.

Akar ‘Bitti’ dedi, TSK’dan ‘Devam ediyor’ açıklaması geldi

Son olarak Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Katar’dan yaptığı açıklamada “Gözümüz aydın, El Bab operasyonu bitti” demişti.

Akar’ın bu açıklamasından bir gün sonra yani bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) yapılan açıklamada ise Bab’ın büyük bölümünde ‘kontrolün sağlandığı’ ve ‘arama tarama faaliyetleri ile şehrin tamamen kontrolüne yönelik planlı harekatın icrasına devam edildiği’ vurgulandı.

Yani TSK açıklaması Akar’ın ‘müjdesinin’ aksine operasyonun henüz ‘bitmediğine’ işaret ediyor.

Geri çekilme mi? 

Peki, TSK’nin 24 Ağustos 2016 tarihinde başlattığı ‘Fırat Kalkanı’nda Aralık ayı itibariyle yönünü çevirdiği Bab’ta son durum ne? Son açıklamalar ne anlama geliyor?

Yerel kaynakların verdiği bilgiler “El Bab bitti” açıklamalarını teyit etmiyor.

dihaber’in aktardığına göre yerel kaynaklar, TSK ile operasyonda birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarının hala Bab’ın kuzeybatısında bulunduğunu söylüyor.

Buna göre kent hala IŞİD’in kontrolünde, TSK ve ÖSO ise geri çekilmeye başladı.

Bab’da ‘dümenin başına’ ise rejim güçlerinin geçtiği iddia ediliyor.

Bab’ın IŞİD’den kurtarıldığı ve kentin ‘temizlendiği’ yönündeki açıklamalar ise Türkiye’nin “Bab’tan çekilme hazırlığı” olarak yorumlanıyor.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, henüz yeni başlayan operasyon için 23 Aralık’ta “El Bab bitti bitiyor” demiş, 4 Ocak’ta “El Bab inşallah kısa sürede bitecek” açıklaması yapmış, 27 Ocak’ta da “El Bab’ta daha derine gitmemek lazım” ifadelerini kullanmıştı.

Yine Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 11 Şubat’ta “Fırat Kalkanı Harekatı Bab’tan sonra biter” açıklaması yapmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan Kurtulmuş’un bu açıklamasından bir gün sonra “El Bab’tan sonra durmak yok” demişti.

Hükümet Sözcüsü ve Cumhurbaşkanı’ndan farklı açıklamalar gelse de Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, dün Katar’da “Gözümüz aydın, El Bab operasyonu bitti” açıklaması yapmış, Akar’ın ‘Bitti’ açıklaması ise TSK’nın ‘Operasyon sürüyor’ açıklamasıyla yalanlanmıştı.

Türkiye’nin Suriye’de ÖSO ile birlikte yürüttüğü ‘Fırat Kalkanı’ operasyonu 178 gündür devam ediyor.

Operasyonun başından bu yana çoğu IŞİD saldırısında olmak üzere 68 asker hayatını kaybetti. Can kayıplarının en çok yaşandığı yer ise Bab oldu.




Önceki Haber
Mahkemeden, ağır yaralanıp tehdit edilen kadına 'uzlaş' çağrısı
Sonraki Haber
3 ay önce yapılan yurdun çatısı uçtu, öğrenciler protesto etti