Ana SayfaGüncelAlman parlamenterler ile AKP’li vekiller arasında ‘HDP’ tartışması

Alman parlamenterler ile AKP’li vekiller arasında ‘HDP’ tartışması

HABER MERKEZİ – Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ziyaretinin ardından Ankara’ya gelen Alman parlamenter ile AKP milletvekilleri arasında ‘HDP’ tartışması yaşandı. AKP’li Celalettin Güvenç ile Heyette yer alan Sol Parti’den Ulla Jelpke ve Yeşiller Partisi’nden Luise Amtsberg arasındaki söz düellosu dikkat çekti. Alman parlamenter heyetinin yarın HDP’li bir heyetle görüşeceği de öğrenildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 2 Şubat’ta Türkiye’ye gelerek Ankara’da bir dizi görüşmelerde bulunmuştu. Merkel’in ardından Alman parlamenterlerden oluşan bir heyet de Ankara’ya gelerek Meclis’te AKP’li milletvekilleri ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Almanya Federal Meclisi İçişleri Komisyonu’ndan Dr. Tim Ostermann başkanlığındaki bir heyet TBMM’de İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç ve AKP’li vekiller ile görüştü.

Sputnik’ten Yurdagül Şimşek’in haberine göre yaklaşık 2 saat süren görüşmede, Türkiye-Almanya ilişkileri ve iki ülke arasında krize neden olan konularla ilgili adeta söz düellosu yaşandı.

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı AKP’li Celalettin Güvenç, Türkiye-Almanya ilişkilerinin önemini vurgularken, şunları söyledi:

Kendimizi batı medeniyetinin samimi bir parçası ve savunucusu olarak görüyoruz. Hakkımızda yapılan bütün olumsuz negatif çalışmalara, saldırılara rağmen bunun böyle bilinmesini müttefiklerimize bildiriyoruz, bildirmekte de mutluyuz. Ama çok samimi olarak söylemek istiyorum ki zaman zaman doğru tanınmadığımızı, oluşturulan ön yargılara Batı devlet ve siyaset adamlarının prim verdiklerini görüyoruz, bu bizleri üzüyor ve Türkiye’nin gerek Ortadoğu’da gerek AB ile ilişkilerde vaz geçilmeyecek bir devlet olduğunun da görülüp verdiğimiz mücadelede yanımızda durulmasını arzu ediyoruz.

Türkiye’nin çok yönlü saldırılar altında olduğunu söyleyen Güvenç, “Hiçbir terör örgütü Batılı ülkelerin nezdinde Türkiye ile mukayese edilmemelidir, Türkiye’ye karşı tercih nedeni olmamalıdır” diye konuştu. 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatan Güvenç, buna karşı duyarsız kalan tüm ülkeleri samimiyet noktasında tartışılır hale getirdiğini belirtti.

AKP’li Güvenç’ten HDP’ye ağır ithamlar

AKP’li Güvenç, Meclis’in 550 üyesi içinde 200’e yakın Kürt milletvekili olduğunu söyledi. Güvenç, “2002’den beri hükümetlerimizin ekonomi politikalarını yöneten insan Kürt’tür, Mehmet Şimşek şu andaki ekonomiden sorumlu bakan” dedi. Güvenç, toplumu rahatlatma adına 24 saat Kürtçe yayın yapan televizyonu da devletin kendi eliyle kurduğunu, devletin resmi okullarında ana dilin öğretilmesinin yolunun açıldığını söyledi.

Güvenç, “terör örgütünün uzantısı” olarak nitelendirdiği HDP’nin ise ‘terör ve şiddete karşı politika geliştireceğine bu süreçte örgüte teslim olduğunu’ söyledi. Güvenç, “Dünyanın hiçbir ülkesi egemenlik haklarının olduğu 15 civarında beldede hendek kazılıp buralarda özerklik ilan edeceğiz, kanton ilan edeceğiz eylemine izin vermez” dedi.

Güvenç, Alman parlamenterlere şöyle seslendi:

Bugün de bu görüştüğünüz insanlara lütfen benim şu çağrımı tekrarlayın. Net bir şekilde her türlü terör eylemine, teröre ve şiddete karşı olduklarını demokratik siyaseti, sivil siyaseti savunduklarını beyan etsinler.

Güveç, şiddeti silahlı propaganda olarak gören bir örgüte Batılı müttefiklerin bigane kalmaları, hatta destek vermelerinin Türkiye için çok anlaşılır bulunmadığını ifade etti.

Almanya heyetinin başkanı: PKK konusunda farklı görüşler de olabilir

Almanya heyetinin başkanı Dr. Tim Ostermann da, Türkiye ziyaretlerinin Cuma gününe kadar süreceğini, Türkiye’deki iç siyasetin de gündemlerinde olduğunu söyledi.

15 Temmuz darbe girişiminin Almanya’da şiddetle kınandığını ifade eden Ostermann, ‘teröre karşı birlikte mücadelenin’ sürdürülmesi gerektiğini, PKK’nin de bunların içerisinde yer aldığını, ancak heyette yer alan bazı üyelerin PKK konusunda farklı görüşlerinin de olabileceğini söyledi.

Ostermann, Türkiye’de insan hakları ve demokrasinin durumuna ilişkin de görüşlerini dile getirmek istediğini ifade ederek, “Bunu da özellikle bazı milletvekili dostlarımız bağlamında da ifade ediyorum” dedi.

Almanya heyetinde yer alan Gerold Reichenbach (SDP) de hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde, özellikle delillerin toplanması ve delillerin ışığında da insanların soruşturulması, hukuki bir sürecin devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Reichanbach, şöyle devam etti:

Dışarıdan bakıldığında tabi bu konularda bazı sıkıntılar olduğu yönünde izlenimler edinilebiliyor. Fikir özgürlüğü, basın özgürlüğü, diğer taraftan parlamenterlerle ilgili davranış biçimi, onlara yönelik yaklaşımlar ve tüm bu çerçevedeki genel izlenim belki biraz da bir genelleme yaparak bu konuların üzerine gidildiğine dair Batı’da bir algı, bir izlenim olduğunu söylemek istiyorum.

Bu konuşmalar üzerine söze giren AKP’li Celalettin Güvenç, “Gelin soruyu şöyle soralım. Parlamentoda 59 tane milletvekili olan bir parti var. 7 Haziran’dan sonra 80 milletvekilleri vardı. Bu parti kesinlikle terörü terör örgütünü kınamamakta, terör örgütünün yaptığı baskıları desteklemekte” dedi.

Somut örnek vermek istediğini kaydeden Güvenç, Cizre’de hendeklerin kazılmaya başladığında şu anda tutuklu olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Mardin’den halka çağrı yaparak ‘Cizre’de hendek kazan, halka saldıran, polise, askere saldıran bu bölgelere polis sokmayacağız’ diyenlere destek yürüyüşü başlattığını söyledi. Halkın buna destek vermediğini öne süren Güvenç, “Soruyorum sizlere bu kabul edilebilir mi? Halk onun arkasında yürüseydi Türkiye bugün ne hale gelirdi? Lütfen bu insanlarla yapılan görüşmelerde sadece şunu deyin; 13 yaşındaki çocuklara kalaşnikof vermek, çocukları alıp dağlara çıkarmak, polise, sivil hedeflere saldırtmak doğru mu buluyorsunuz yanlış mı buluyorsunuz? Sizin parlamentoda bulunma sebebiniz nedir diye lütfen sorun” diye konuştu.

Güvenç, sorunları konuşarak, müzakere ederek, demokratik bir anayasa yaparak çözelim diyenlerin, ısrar edenlerin de de kendileri olduğunu söyledi.

Ulla Jelpke ile AKP’li Güvenç arasında söz düellosu

Heyette yer alan Sol Parti’den Ulla Jelpke ise, Türkiye’de batı ile doğu arasında köklü bir diyaloğun sağlanması, Kürtler ile barışçıl ortamın ve diyaloğun olmasını her zaman istediğini söyledi. Barış sürecinin sonlanmış olmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Jelpke, HDP’nin de parti grubu olarak bu konuda PKK ile ilgili olmadığını birçok demecinde de ifade ettiğini söyledi.

Bunun üzerine söz alan AKP’li Güvenç, geçen hafta Brüksel’deki bir toplantıda HDP’li Ertuğrul Kürkçü ile birlikte katıldıklarını ifade ederek, Kürkçü’nün tutuklamalarla ilgili AP’nin hükümete çağrıda bulunmasını istediğini anlattı. Güvenç, “Çok açık bir şekilde heyetin huzurunda ‘gel şiddete karşı olduğunu, terör örgütünün yaptığı eylemleri desteklemediğinizi, artık Türkiye’de silahlı çatışma döneminin bitip siyasi görüşmelerin yapılması, siyaseten, demokrasi içinde sorunların çözülmesi taraftarı olduğunu açıkla’ dedim, ‘sana verecek cevabım yok’ dedi” diye konuştu.

Ulla Jelpke de, görüşmede muhalefetten milletvekili olmamasını gündeme getirerek, “Keşke onlardan da CHP’den, HDP’den de vekiller olsaydı” dedi.

Güvenç ise “Çünkü onların Avrupa’da çeşitli yerlerde çok tek taraflı propaganda yaptıklarını biliyorum ben. Ben yanıma mutlaka iki Kürt milletvekili alıp bizim görüş açımızı bir açıklama fırsatı olarak görüyorum bu toplantıları. Çünkü çok yoğun bir propaganda faaliyeti içerisinde olduklarını biz biliyoruz. Bu platformu da hiç yoksa kendi bakış açımızı anlatabilmek için fırsat görüyorum” diye konuştu.

Jelpke de, muhalefetin de bu gibi görüşmelere katılmasının daha uygun olduğunu düşündüğünü söyledi.

Luise Amtsberg ile AKP’li Güvenç arasında ‘HDP’ tartışması

Yeşiller Partisi’nden Luise Amtsberg de, HDP, propagandası yapmadıklarını ancak onların duruşlarını, yaklaşımlarını inceleyerek kendi kanaatlerini ortaya koyduklarını söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Bizim herhangi bir şekilde PKK ile bir bağımız yok, herhangi bir talimat da almıyoruz” şeklindeki açıklamasını hatırladığını kaydeden Amtsberg, bunun dışında Türkiye’de muhalefetin de zayıflatıldığını, böyle bir yaklaşımın olduğunu, bunun demokrasi açısından çok da iyi bir şey olmadığını düşündüklerini söyledi.

Amtsberg, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, aynı fikirde olunmayan insanlara karış belli bir tutumda olunması gibi konuların da demokrasiyi zayıflatan unsurlar arasında yer aldığını söyledi. Amtsberg, Türkiye’de çok sayıda kişinin işinden atılması gibi hususların da bir yerde aslında ne olup bittiğiyle ilgili olarak da insanların aklında soru işaretleri ortaya koyduğunu ifade etti.

Bu sözler üzerine de AKP’li Celalettin Güvenç, “Şunun tartışma dışı olduğunu düşünerek konuştum. HDP, PKK’nın direk legal uzantısıdır, bu tartışma dışıdır. Hepinizden samimi olarak ricam şudur. Gelsinler, samimi olarak bu Meclis’te bir basın toplantısı yapıp, şiddet döneminin Türkiye’de bittiğini, sorunları demokrasi içerisinde çözmek istediklerini, 13 yaşındaki çocukları teröre bulaştıranların yanlış yaptığını burada deklere etsinler dünyaya” dedi.

En büyük arzusunun Kürt siyasetinin şiddetten arındırılıp demokratik siyasete evrilmesi olduğunu savunan Güvenç, bunu HDP’li vekillerle de yaptığı görüşmelerde ifade ettiğini söyledi. Güvenç, “Dünyanın hangi ülkesi böyle bir terör örgütünün uzantılarına müsamaha eder? Affedersiniz DAİŞ sempatizanı olan bırakın bir partiyi herhangi bir derneğe hangi batı ülkesinde müsamaha gösterilir” diye konuştu.

AKP’li Yüksel: Kürtlerin temsilci partisi AKP’dir

Görüşmede bulunan AKP’nin Antep Milletvekili Abdulkadir Yüksel de, Kürtler ile Türklerin aynı damarda akan kan olduklarını, birbirlerinden ayrı hissetmediklerini, bunu bir Kürt olarak söylediğini belirtti. Yüksel, “Terör asla bir hak arama metodu olamaz, olmamıştır, hiçbir zamanda olamaz. Bir Kürt olarak söylüyorum, Kürtlerin temsilcisi parti aranıyorsa, Kürtlerin temsilci partisi AK Parti’dir” dedi.

Alman parlamenterler muhalefeti sordular

Görüşme biterken Alman milletvekilleri bir kez daha muhalefet parti temsilcilerinin bu ziyaretten haberdar edilip edilmediğini yeniden sordular.

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı AKP’li Güvenç ise, “Yaklaşık iki saattir burada konuşuyoruz. Çok açık, net şeyler söylüyoruz. Kurumsal olarak HDP, şiddete karşı olduğunu, sorunların bu parlamento çatısı altında konuşarak, görüşerek çözülme çizgisine geldiği an her toplantıda hazır olacaklardır” dedi.

Alman milletvekilleri de açık sözlü bir toplantı olduğunu ancak diğer partilerin görüşlerini almakta fayda olduğunu düşündüklerini söylediler.

HDP’yi ziyaret edecekler

Farklı siyasi partilerden oluşan Alman parlamenter heyetinin yarın HDP’li bir heyetle görüşeceği öğrenildi.

  Merkel HDP ve CHP heyetiyle görüştü: Neler konuşuldu?
Previous post
Yasaklı kentlerdeki yıkım ve ölümlerden 'kahramanlık' dizisi: 'İsimsizler'
Next post
Yeni KHK yayımlandı: 4464 kişi memuriyetten ihraç edildi