Ana SayfaGüncel‘Bu bir hukuk sorunu değil’ diyen Kılıçdaroğlu: Değişikliği AYM’ye götürmeyeceğiz

‘Bu bir hukuk sorunu değil’ diyen Kılıçdaroğlu: Değişikliği AYM’ye götürmeyeceğiz

HABER MERKEZİ – 16 Nisan’daki referanduma ilişkin konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘başkanlık sistemini’ getirecek olan Anayasa değişikliğini AYM’ye götürmeyeceklerini söyledi. “Bu bir hukuk sorunu değil” sözleriyle kararını savunan CHP lideri “Son söz yüce divan değil, milletin divanıdır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu, 16 Nisan’da oylanacak ‘başkanlık sistemini’ getirecek olan Anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürmeyeceklerini açıkladı, “Bu bir hukuk sorunu değil” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Bu bir hukuk sorunu değil”

Anayasa Mahkemesi’ne gitme yolu açıktır. Ama sorun bir hukuk sorunu değil. Halkın konuya el koyup kesin bir şekilde çözmesidir. Amasya Tamimi’nde denildiği gibi, milleti azim ve kararlılığı kurtaracaktır. Sandıkta kararın verileceği 60 günü milletin hakemliğine emanet edeceğiz. Asıl yüce divan halkın divanıdır, milletin divanıdır. Bunun için Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyeceğiz. Son söz yüce divan değil, milletin divanıdır.

‘Kenan Evren’in bile yapamadığını yaptılar’

15 Temmuz’da bir darbe girişimi oldu, hep beraber mücadele ettik, dik ve onurlu durduk. Ama 20 Temmuz’da başka bir darbe oldu, OHAL ilan edildi. 1 milyondan fazla aile mağdur edildi. 12 Eylül darbesinde 3 bin 854 öğretmen ihraç edildi, 20 Temmuz’dan sonra 30 bin 470. Kenan Evren’in bile yapamadığını yaptılar. 12 Eylül döneminde 120 akademisyen ihraç edildi, bu dönemde 4 bin 811. Siyasi partiler yasasına göre bir üniversite hocası arzu ettiği partiye üye olabilir. Şimdi siz, beğenmediğiniz üniversite hocalarını kapının önüne koyuyorsunuz. Bizim inancımızda da ahlakımızda da bilim insanına saygı vardı. 12 Eylül döneminde 31 gazeteci tutuklandı, 20 Temmuz’dan sonra 150’yi aştı.

‘Başkanlık’ referandumu

Hayır dediğiniz anda Türkiye derin ve güzel bir nefes alacaktır. Hayır diyeni terörist gibi tanımlarsan, diyecek bir lafın yok demektir.

Bu referandum bir parti seçimi değil. Bir demokrasi seçimi. Demokrasiden mi, otoriter bir yönetimden yana mı tavır takınacağız. Oturalım konuşalım. Ama her şeyden önce kendi vicdanınızda tartalım. Sorun bir partinin, bir kişinin sorunu değil, sorun Türkiye’nin sorunu, vatan sorunu, demokrasi sorunu. A partisi, B partisi olayı değil.

18 yaş polemiği

Ben 18 yaşında milletvekili olmasına karşı değilim. Gençlerin oyunu almak için onları kandırıyorlar. Bu sahtekarlığa izin vermeyin.

Previous post
Vogue transfobiye karşı kapağına taşıdı, Hürriyet transfobik başlıkla haber yaptı
Next post
Dünyanın en çok gezen kadını: Cassandra De Pecol