Ana SayfaGüncelBuldan: Dedikodulara kulak asmayın, Öcalan için ‘Hayır’dır

Buldan: Dedikodulara kulak asmayın, Öcalan için ‘Hayır’dır

HABER MERKEZİ – PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ‘başkanlık’ için ne dediği ve diyeceği konusunda bir açıklama da İmralı Heyeti’nde de yer alan HDP’li Pervin Buldan’dan geldi. Buldan “Çıkartılan dedikodulara kulak asmayın, Sayın Öcalan için ‘Hayır’dır” dedi.

Refrandumla birlikte PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ‘başkanlık’ ile ilgili beyanlarının yeniden gündeme gelmesi ve Öcalan’ın ‘başkanlık’ için ne dediği konusundaki farklı tartışmalara ilişkin bir açıklama da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Pervin Buldan’dan geldi.

Buldan, “Halkla Hayır’lı Buluşmalar” etkinliği kapsamında İstanbul’da partisinin Sultanbeyli İlçe Örgütü’nde düzenlenen panelde konuştu.

Müzakerelerin devam ettiği dönemde İmralı Heyeti’nde de yer alan Buldan, Öcalan’ı ‘çok iyi tanıdığını’ belirterek, şunları söyledi:

‘Evet’ oyu çıkması için Sayın Öcalan’ın yanına gidilse, Sayın Öcalan onları bastonla kovalayacak bastonla. Bu kadar ölüm varken, bu kadar kan akarken, bu kadar tutuklama varken, “Benim halkım sana ‘Evet’ demez” diyecek.

Üç yıl boyunca yanına giden, toplantılar yapan biriyim. Bu ülkeye barışın gelmesi için, demokrasinin gelmesi için iğne deliği kadar gördüğü her fırsatı değerlendiren Sayın Öcalan, asla ve asla taviz vermez. Böyle bir kişilik değildir.

Çıkartılan dedikodulara kulak asmayın, bizim oyumuz kocaman bir ‘Hayır’dır, Selahattin Demirtaş için ‘Hayır’dır, tutuklanan her arkadaşımız için ‘Hayır’dır, Sayın Öcalan için ‘Hayır’dır.

Buldan, referandum çalışmalarına da değindi ve müzakerelere tekrar dönülmesinin sandıktan ‘Hayır’ çıkmasına bağlı olduğunu vurguladı.

“16 Nisan Demokratik Türkiye’nin başlangıcı olacaktır” dedi.

Öcalan ve ‘Başkanlık’ tartışmaları

Referandum yolunda ‘Evet’-‘Hayır’ tartışmaları sürerken, son olarak eski başbakan yardımcısı AKP’li Yalçın Akdoğan’ın, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ‘başkanlık’ konusuna ilişkin eski beyanları bazı medya organları aracılığı ile gündeme gelmişti.

‘Öcalan’ın başkanlık sistemine karşı olduğu yönündeki görüşlerin gerçeği yansıtmadığını’ ileri süren Akdoğan’ın 7 Haziran seçimleri öncesinde dile getirdiği görüşleri, Cumhuriyet Gazetesi de dahil bazı medya organlarında yer bulmuştu.

Akdoğan’ın beyanları üzerine bina edilen söz konusu haberlerde ise “Öcalan’ın başkanlık sistemine destek verdiği” iddia edilmişti.

Öcalan ne diyor?

Müzakereler sürerken İmralı’daki görüşmeler esnasında gelen heyete konuyla ilgili konuşan Abdullah Öcalan ise ‘Başkanlık sistemi düşünülebilir’ demiş ancak ‘başkanlığın’ ABD ve benzeri bir sistem olması durumunda tartışılabileceğini vurgulamıştı.

Başkanlık sistemi düşünülebilir. Yalnız burada Başkanlık ABD’deki gibi olmalı. Devlet Meclisi gibi bir Senato. İkincisi, bir de Halklar Meclisi. Bunun adı Demokratik Meclis de olabilir. Bu da ABD’deki Temsilciler Meclisi gibi olabilir, Rusya’daki Alt Duma gibi olabilir. İngiltere’deki Avam Kamarası’nın Türkiye versiyonu gibi. Esas olarak HDK’yi parlamentoya uyarlamak gibi düşünebiliriz.

Yeni Başkanlık tartışmalarında ABD ve benzeri gibi bir sistem olursa tartışılabilir. Bunun için sivil toplum yasası ve yerel yönetimler özerklik yasası çıkacak.

  Yeniden gündemde: Öcalan 'başkanlık' için ne düşünüyor, daha önce ne demişti?
Previous post
Sanatçılar sağ popülizme karşı güçlerini birleştirdi: 'Devrimimize Dokunma'
Next post
Migros'ta kadın işçilere taciz ve tehdit