Ana SayfaGüncelDemirtaş’a hükümete eleştirilerinden dolayı 102 soruşturma: ‘Yargı eliyle muhalefet baskılanıyor’

Demirtaş’a hükümete eleştirilerinden dolayı 102 soruşturma: ‘Yargı eliyle muhalefet baskılanıyor’

HABER MERKEZİ – “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla açılan soruşturmada savunma yapan HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hakkında açılan 102 soruşturma olduğunu ve bunların tamamının hükümete eleştirileri nedeniyle açıldığını söyledi. Demirtaş, “Yargı eliyle muhalefet baskı altına alınmaya çalışılmaktadır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hakkında açılan soruşturma ve davalar nedeniyle bugün iki kez tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS yoluyla ifade verdi.

Demirtaş’ın katıldığı duruşmalardan ilki 2010 yılında Şırnak’ın Silopi ilçesinde yaptığı bir konuşmasından dolayı hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma” iddiasıyla açılan davanın Silopi 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmasıydı.

Duruşmada Demirtaş’ın savunmasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, “kamu davasının suç tipi ve tarihi itibari ile 6352 sayılı yasanın 1. Maddesi 1/b fıkrası uyarınca” kovuşturmanın 3 yıl ertelenmesine karar verdi.

Demirtaş’ın yargılandığı diğer soruşturma ise hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturmaydı.

Demirtaş bu soruşturmada da ifadesini tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla verdi.

Demirtaş savunmasında hakkında açılmış 102 soruşturma bulunduğunu hatırlattı ve soruşturmaların tamamının hükümete yönelik eleştirileri konu alan soruşturmalar olduğunu söyledi.

Demirtaş savunmasında şunları belirtti:

Üzerime atılı suçla ilgili olarak, öncelikle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kovuşturmaya yer olmadığına dair verdiği karar doğru bir karardır. Bu tamamıyla eleştiri hakkıdır. Açıklamada tek bir hakaret cümlesi ya da hakaret ima eden bir cümle yoktur. Parlamenterin iki temel görevi vardır. Biri yasama, birisi denetleme görevidir. Parlamentoda denetleme görevini önergelerle yapabilecekleri gibi, parlamento içi ve dışı konuşmalarla da bunu yaparlar. Burada söz konusu konuşmaya dair açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Devleti adına yürütme yetkisini kullanan görevlilerin, bu görevden kaynaklı eylem ve işlemlerine karşı bir eleştiri yapılmıştır. Bu konuşmadaki asıl önemli konu, parlamenterin denetleme hakkı ve görevidir. Bu soruşturmanın sadece ifade özgürlüğümüzü değil, parlamenter denetleme hakkımızın da ihlali olduğunu düşünüyorum.

Hakkımda açılmış 102 soruşturma söz konusu şu anda. Bunların tamamı hükümete yönelik eleştirilerden ibarettir. Soruşturma ve davaların yoğunluğu da göstermektedir ki, yargı eliyle muhalefet baskı altına alınmaya çalışılmaktadır. Her ne kadar Cumhurbaşkanı’nın avukatları suç duyurusu yapmışsa da, bunun temel hedefi bizi yargı eliyle baskı altına almaktır.