Ana SayfaGüncelDenizler plastiğin istilası altında: Balinanın midesinden 30 plastik torba çıktı

Denizler plastiğin istilası altında: Balinanın midesinden 30 plastik torba çıktı

HABER MERKEZİ – Norveç’in Bergen kenti yakınlarında Sotra adasında karaya vuran balinanın midesinden 30 plastik torba ile çok miktarda plastik madde çıktı.

Dünya su kaynaklarını istila eden plastik atıklar denizlerdeki canlı hayatını da olumsuz etkiliyor.

Norveç’in Bergen kenti yakınlarında Sotra adasında karaya vuran balinanın midesinden çıkanlar da bunun kanıtı.

DHA’nın haberine göre karaya vuran balinanın midesinden 30 plastik torba ile çok miktarda plastik madde çıktı.

Balinanın midesinden çıkan plastik atıkların Norveç, Danimarka ve İngiltere menşeli olduğu, aralarında şekerleme kağıtları, yiyecek paketleri ve çöp torbaları bulunduğu belirtildi.

Kurtarma ekiplerinin karaya vuran balinayı birçok kez denize yönlendirme gayretlerine karşın, balina her seferinde tekrar karaya vurdu.

Çevre örgütlerinden tepki

Çevre örgütleri olaya tepki göstererek ülkede ve küresel olarak her gün artan denizlerdeki plastik atıklara karşı önlem alınmasını, plastik kullanımının yasaklanmasını istedi.

‘Plastik atıklar en hızla büyüyen çevre sorunu’

Norveç İklim ve Çevre Bakanı Vidar Helgesen “Balinanın midesinde bulunanlar denizlerdeki üzücü durumu açık olarak ortaya koyuyor. Plastik atıklar muhtemelen dünyanın en hızlı büyüyen çevre sorunu. Bu tam bir deniz canavarı ve bununla savaşmalıyız” diye konuştu.

Balinanın karaya vurma nedenini araştıran grupta bulunan Bergen Üniversitesi zoologlarından Terje Lislevand balinanın midesinde hiçbir yiyecek bulamadıklarını, bağırsakların tümüyle besinden mahrum olduğunu tespit ettiklerini belirterek “Balina muhtemelen plastikleri yiyecek sanarak yuttu. Plastiklerin sindirim sistemini tıkaması sonucu duyduğu acıdan dolayı da karaya vurdu” dedi.

2050’de denizlerde balıktan fazla plastik olacak

Her dakikada bir, bir çöp arabası dolusu plastik atığın su kaynaklarına karıştığı dünyada bazı öngörülere göre 2050 yılında denizlerde balıktan daha fazla plastik olacak.

  Plastik atıklar deniz canlılarını etkilediği gibi insanları da etkileseydi ne olurdu?