Ana SayfaDünyaDin sosyolojisi ve felsefe eğitimi alan Khankan: Ataerkil düzene meydan okumak için imam oldum

Din sosyolojisi ve felsefe eğitimi alan Khankan: Ataerkil düzene meydan okumak için imam oldum

HABER MERKEZİ – Danimarka’da doğup büyüyen Sherin Khankan, din sosyolijisi ve felsefe okumuş feminist bir kadın imam. 15 yıldır imam olan Khankan, bu tercihinin sebebinin ataerkil düzene meydan okumak olduğunu söylüyor.

Danimarka’nın başkenti Kopenhang şehrinde doğup büyüyen Sherin Khankan, Fin bir anne ile Suriyeli bir babanın kızı.

Burcu Karakaş’ın journo’da yer alan haberine göre Şişli Belediyesi ve İngiltere Büyükelçiliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Uluslararası İnsan Hakları Savunucuları Konferansı” için İstanbul’a gelen Khankan, Kopenhang Üniversitesi’nde Din sosyolojisi ve felsefe eğitimi görmüş bir imam.

Khankan bu mesleği seçmesinin nedenlerinden birinin, ataerkil düzene meydan okumak olduğunu vurguluyor.

“Erkekler din alanında da egemen”

Danimarka’da kadınların Protestan kiliselerine girişlerine 1948 yılında izin verildiğini hatırlatan Khankan, dinlerin erkek egemen olduğunu özellikle belirtiyor. Erkeklerin din alanında da egemen olduğu düzenin normalleştirildiğini düşünen Khankan, bu nedenle mücadele etmenin çok önemli olduğunu vurguluyor ve ekliyor:

Kadınlar olarak erkeklerle aynı fırsatlara sahibiz. Ataerkil düzene meydan okumanın önemli olduğunu düşünüyorum. Dini kurumlar bu düzenin bir parçası. Bu, bütün dinler için geçerli.

Beş yaşındaki kızım bir gün benimle camiye gelmişti. Yanındaki arkadaşı, ‘İmam nedir’ diye sordu. Verdiği cevap, ‘İmam, çok önemli işler yapan bir kadındır’ oldu. Yani konseptleri değiştirmek mümkün. Yapılar değişebilir, bu güç dengesini de değiştirir.

Danimarka, Mısır ve Suriye’de Arapça eğitimi alan alan kadın imam ‘modern İslam’ ve Sufizm’e yakın hissettiğini söylüyor.

Khankan, halen psikoterapi üzerine eğitim alıyor ve bu eğitimini camiye gelen kadınlarla yaptığı sohbetlerde kullanıyor. Bilişsel psikoterapi ile dini değerleri birleştirmenin manevi arayış içinde olanlara faydası olduğunu belirtiyor.

Kuzey Avrupa’da kadın imamların öncüsü

İmam Khankan, tarafından Kopenhag’da açılan ‘Meryem Cami’, Kuzey Avrupa’da kadın imam tarafından açılan ilk cami olma özelliğine sahip.

Camii açarken zorluklarla karşılaştığını söyleyen Khankan yalnızca dua ederken başını kapatıyor. Bu duruma şaşıranlar olduğunu ancak kendi ‘normalinin’ bu olduğunu dile getiriyor.

Previous post
Rusya: PKK ve YPG'yi terörist olarak görmüyoruz
Next post
Cem Yılmaz'dan akademisyenlerin ihracına tepki, 'trol'lere yanıt