Ana SayfaDünyaEkvador’da başkanlık seçiminde bir ilk: Translar cinsiyet beyanına göre oy kullandı

Ekvador’da başkanlık seçiminde bir ilk: Translar cinsiyet beyanına göre oy kullandı

HABER MERKEZİ- Ekvador’da başkanlık seçiminde translar ilk kez biyolojik kimliklerine göre değil, cinsiyet kimliklerine göre oy kullandı.

Ekvador’da 19 Şubat’ta düzenlenen başkanlık seçimlerinden translar ilk kez geçmiştekinin aksine cinsiyet kimliklerine göre oy kullandı.

2008’de LGBT örgüt Proyecto-Transgenero, Ekvator Cumhuriyeti hükümetinin yasalar önünde cinsiyet eşitliğini garantileyen ve cinsel kimlik üzerinden uygulanan ayrımcılığa karşı durulan yeni bir anayasa yapılmasının önünü açmasını sağlamıştı.

LGBT topluluklarının yıllar boyu Katolik Kilisesi’nin dışlayıcı tavrı ve kalabalık muhafazakar dini grupların baskısına rağmen yaptığı çalışmalar sonucu ise Ekvador geçen sene, insanların kimlikleri üzerinde yazan cinsiyeti değiştirme hakkını veren bir kanunu kabul etmişti.

Gelişmeler yavaş fakat istikrarlı ilerliyor

Aktivistlere göre bu durum muhafazakar Katolik halk için önemli bir gelişmenin göstergesi.

Oy verme konusunda kazandıkları hak üzerine daha da yoğun çalışmaya başlayan LGBT örgütleri, anayasada cinsiyet eşitliğini tam olarak elde etmek için çalışmaya devam ediyor.

Biyolojik erkek olarak doğan aktivist psikolog Rodriguez, şu anda ülkenin ilk trans milletvekili olmayı umuyor.

Eğer seçilirse, solcu iktidar parti adayı Rodriguez, trans öğrencilerin uğradığı zorbalıklar ve transların işyerlerinde karşılaştıkları ayrımcılıkla mücadele etmenin yanı sıra, eşcinsel evliliği yasallaştırmak ve eşcinsel çiftlerin çocuk evlat edinme hakkı kazanmasını sağlamak için çalışacak.


Kaynak: Independent

Çeviri: Ezgi Gül

Previous post
Kürkçü’den HDP’li seçmenden ‘Evet’ oyu isteyen Erdoğan’a yanıt
Next post
TMSF TV10’un eşyalarına el koydu