Ana SayfaGüncelErdoğan ‘başkanlık sistemini’ anlattı: Gücü tek kişide topluyoruz

Erdoğan ‘başkanlık sistemini’ anlattı: Gücü tek kişide topluyoruz

HABER MERKEZİ – Elazığ’da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘başkanlık sistemini’ anlattı, yeni sistemde Cumhurbaşkanı ile başbakanın gücünün aynı kişide birleşeceğini ve bu nedenle çekişme yaşanmayacağını belirterek “Tek kişide bu gücü topluyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ’da toplu açılış töreninde konuştu.

Referanduma ve ‘başkanlık’ tartışmalarına ilişkin konuşan Erdoğan, “Türkiye’de rejim değişmiyor, değişen sadece yönetim sistemidir. Cumhuriyetimiz ilelebet yaşayacaktır” dedi.

Yeni sistemde Cumhurbaşkanı ile başbakanın gücünün aynı kişide birleşeceğini ve bu nedenle çekişme yaşanmayacağını da söyleyen Erdoğan, “Tek kişide bu gücü topluyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlığı konusuna da değinen Erdoğan, “Bir insanın karakterinde tarafsız olmak diye bir şey olabilir mi?” diye konuştu.

İdam konusuna ilişkin de konuşan Erdoğan, “Bu parlamentomuzdan geçtiği takdirde ben bunu onaylarım. George ne der, Hans ne der ben ona bakmam” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

‘Başkanlık’ sistemini anlattı

Türkiye’de rejim değişmiyor, değişen sadece yönetim sistemidir. Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatacağız. Yönetim sistemi tartışmalarının tarihi cumhuriyetimizden eskidir.

Şu anda yapılan iş yasama-yütünme ve yargı arasındaki ilişkileri yeniden düzenlemekten ibaret. Bu organların hiçbiri ortadan kalkmıyor. TBMM, parlamento ortadan kalkmıyor. Yürütme doğrudan millet tarafından seçilen cumhurbaşkanına veriliyor.

Seçimlerde beş yıl süreyle görev verilen cumhurbaşkanı milletten başka kimseye hesap vermeden görevini yerine getirecek.

Milletvekili sayısını da 550’den 600’e çıkarıyoruz. Biz Amerika gibi çift kameralı yapmıyoruz.

‘Gücü tek kişide topluyoruz’

Bu ülkede cumhurbaşkanının başbakana anayasa kitapçığını fırlattığını gördük mü? Şimdi biz bunu da kaldırıyoruz. Cumhurbaşkanı ile başbakanın gücü aynı kişide birleşeceği için çekişme yaşanmayacak. Tek kişide bu gücü topluyoruz.

İdam

İdam konusunda düşüncem belli. Bu konuda bir anayasa değişikliği gerektiriyor. Bu parlamentomuzdan geçtiği takdirde ben bunu onaylarım. George ne der, Hans ne der ben ona bakmam. Böyle bir yetki bizde yok. Devlet herhangi bir vatandaşın şehit edilmesi noktasında kalkıp onun katilini affedemez. Ona af yetkisi onun varislerinindir.

Cumhurbaşkanının tarafsızlığı

Anayasa değişikliğiyle getirdiğimiz bir başka yenilik de Cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisini kesmesi ortadan kaldırılıyor. Cumhurbaşkanı adayı olacaksın kurucusu olduğun partinden ilişkin kesiliyor. Bir insanın karakterinde  tarafsız olmak diye bir şey olur mu; olmaz.

18 yaş sınırı

18 yaş hem seçme yaşıdır, hem de seçilme yaşıdır. Fatih 21 yaşında bir çağı açıp, bir çağı kapattı mı? Siz de açarsınız. İnşallah parlamentomuzda 18 ile 25 yaş arasında seçilmiş gençler görmek istiyorum. İnşallah kabinemizde de…