Ana SayfaGüncelErdoğan: Bu sırrı ilk kez açıklıyorum

Erdoğan: Bu sırrı ilk kez açıklıyorum

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Merkez Bankası’na atanmasını istediğini ancak dönemin Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmediği’ bilgisini ilk kez açıkladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antep’te toplu açılış törenine katıldı.

Burada konuşan Erdoğan, “Bu sırrı ilk kez açıklıyorum” diyerek Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Merkez Bankası’na atanmasını istediğini ancak dönemin Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmediğini söyledi.

Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Anayasa değişikliği

‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ne geçiyoruz. Bu sistemin ilk adımını 2007 Anayasa değişikliğinde atmıştık. İkinci adım, şahsımın doğrudan seçilmesiydi. Şimdi 16 Nisan’da halkoyuna sunulacak Anayasa değişikliğiyle bu reformun nihai adımını atıyoruz.

Meclis, AK Parti ve MHP’nin gayretiyle üzerine düşeni yaptı. Her iki lidere ve milletvekillerine teşekkür ediyorum. Şimdi sıra millette. Milli iradede. Biz de bu referandum sürecinde milletimiz tercihini en sağlıklı şekilde yapması için gayret gösteriyoruz. Türkiye demokrasi ile yönetilen bir ülkedir. Herkes tercihinde hürdür, özgürdür. Herkes yaptığı tercihlerin sonucunu bilmek hakkıdır.

Bu Anayasa değişikliyle ilgili olarak o kadar yanlış bilgiler yayılmaya çalışılıyor ki, işin aslını bilmezsek biz bile tereddüde kapılacağız. Anayasa değişikliğine ve cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkan gafiller, ha bire bir şeyler söylüyorlar ama hep yanlış yalan söylüyorlar. Her şeyden önce Türkiye’de rejim değişmiyor. Yürütme ortadan kalkmıyor, Meclis kapanmıyor, yargı etkisiz hale getirilmiyor. Cumhuriyetimizin son asırdaki en büyük kazanımı 16 Nisan olacak.

Hala kriz üreten sistemde ısrarın anlamı yoktur. Biz bu sistemi kendimiz için değiştirmiyoruz, milletimiz, ülkemiz için yapıyoruz. Bu ithamı bize yöneltenler bu ülke için dikili ağaçları, hayırlı hizmetleri yok. Biz eksiğiyle, fazlasıyla sistemin bize sağladığı kolaylıkla değil, şahsi kabiliyetimizle bunları başardık. Benim iktidarla sorunum yok. Biz uzun yıllar beraber çalıştığımız arkadaşlarımızla uyumlu bir mesaimiz var. Eskiler bir ipte iki cambaz oynamaz derlerdi.

Mehmet Şimşek

Maliye Bakanımız, Başbakan Yardımcımız Mehmet Bey’i ben Merkez Bankası’nın başına getirmek istedim. O dönemin Cumhurbaşkanı ‘Olmaz’ dedi. ‘Mehmet Bey’in hanımı başörtülü falan zannediyor diye mi olmaz diyor’ dedim. ‘Başörtülü değil, hatta ABD’li’ dedim, yok dedi olmaz. Mehmet Bey’i Merkez Bankası başına getiremedik. Böyle yanlışlarla, cins hareketlerle, ideolojik yaklaşımlarla bir yere gelinmez. Bunlardan kurtulmak için bu adımları atıyoruz.

‘Fırat Kalkanı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” adı ile Suriye’ye yönelik operasyonundaki hedefine de değindi:

Bundan sonraki süreçte Münbiç var. ABD ile koalisyon güçleriyle mutabık kalırsak Rakka’yı da DEAŞ denilen o katil sürüsünden temizleyeceğiz.

  Yıldırım'dan 'Rakka' açıklaması: Doğrudan operasyona girmeyeceğiz