Ana SayfaGüncelErdoğan, Demirtaş’ın yargılandığı davaya müdahillik talebinde bulundu

Erdoğan, Demirtaş’ın yargılandığı davaya müdahillik talebinde bulundu

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla açılan davada gönderdiği dilekçeyle müdahillik talebinde bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Türkiye genelinde 400 HDP binasına yapılan saldırılara ilişkin 9 Eylül 2015’de Diyarbakır’da yaptığı konuşmada “Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği” iddiasıyla 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş katılmazken, avukatları mahkeme salonunda hazır bulundu. Yoklama ile başlayan duruşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davaya müdahil olma talebiyle mahkemeye gönderdiği dilekçe okunarak dava dosyasına konuldu.

Mahkeme, Demirtaş hakkında İstanbul’da açılan iki davada SEGBİS üzerinden ifade verdiği için Edirne F Tipi Cezaevi’nde SEGBİS sistemine bağlantı kuramadı.

Duruşma ilk olarak söz alan Demirtaş’ın avukatı Aygül Demirtaş, müvekkilinin SEGBİS üzerinden ifadesi alınması için yeni bir duruşma günü belirlenmesini talep ederek, müvekkilinin beyanı alındıktan sonra davanın esası hakkında ayrıntılı savunma yapacaklarını söyledi.

Avukat Sertaç Buluttekin de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları aracılığıyla gönderdiği davaya müdahillik talepli dilekçeyi incelemek ve buna karşı beyanda bulunmak için süre talep etti.

Avukat savunmaları ardından ara kararını açıklayan hakim, Demirtaş’ın bir sonraki duruşmada SEGBİS üzerinden hazır edilmesi için Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ne yazı yazılmasına karar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davaya müdahillik talebini Demirtaş ve avukatlarının beyanı alındıktan sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı Mart ayına erteledi.

Erdoğan’ın avukatlarının Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği 8 sayfalık dilekçede yer alan bazı ifadeler şöyle:

Cumhurbaşkanı’nı bu istisnai konumu, onun kişiliğinin görev ve sıfatıyla kaynaşmış olarak algılanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle makamına yönelmeyip, kişiliğine karşı işlenmiş de olsa ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunun, kişilere karşı suçlar içinde görülmemesi gerekmektedir. Kanun koyucu bu düşüncelerle, Cumhurbaşkanı’na hakaretin devlete karşı işlenmiş suçlar arasında düzenlenmesini uygun görmüştür. Bir başka anlatımla, suç doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı olan kişiye karşı işlenmekte ise de suçla korunan ve bu nedenle ihlal edilen değer devletin siyasi iktidar yapısıdır.

Sonuç itibariyle sanık, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanımızı hedef alarak yaptığı açıklamalarla Sn. Cumhurbaşkanımıza karşı onur şeref ve saygınlığını rencide edici ifadeler kullanmış, kişiliği saygınlığı ve itibarını hedef alınarak atılı suçu alenen işlemiştir. Aleniyet, hakaret suçunun belirsiz sayıdaki kimse tarafından bilinip görülebileceği şekilde işlenmesidir. Basına karşı ve topluluk önünde yapılan konuşma ile suça konu ifadelerin birçok kişiye ulaştığı açık olduğundan alaniyet unsuru gerçekleşmiş olup somut olayda suçun nitelikli hali olan ikinci fıkranın uygulanması gerekir.

Sonuç: Arz olunan ve re’sen göz önünde bulundurulacak hususlar çerçevesinde müdahilliğimize karar verilmesini ve sanığın atılı suçtan cezalandırılmasını vekil olarak saygıyla arz ve talep ederim.

İlk kez müdahillik talebi

Demirtaş hakkında farklı tarihler ve yerlerde yaptığı açıklama ve konuşmalarda “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettiği iddiasıyla bugüne hakkında en az 5 ceza davası ve 3 tazminat davası açıldığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demirtaş hakkında açılan davalarda ilk kez müdahillik talebinde bulundu.