Ana SayfaDünyaFT: Türk ordusu ve rejim güçleri Bab’da birbirine yaklaştı, gerilimi ateşleme riski taşıyor

FT: Türk ordusu ve rejim güçleri Bab’da birbirine yaklaştı, gerilimi ateşleme riski taşıyor

HABER MERKEZİ – Bab’da Türk ordusu ve Suriye rejim güçlerinin birbirine yaklaştığına dikkat çeken Financial Times gazetesi, “bu eş zamanlı ilerlemelerin, Türkiye gibi bölgesel güçleri savaşın daha da içine çekebilecek bir gerilimi ateşleme riski taşıdığına” dikkat çekti.

TSK’nın Suriye’de yürüttüğü ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunda Bab’da IŞİD saldırısında dün beş asker hayatını kaybetti. Operasyonda yaşamını yitiren asker sayısı 59’a yükseldi.

Biritanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times’ta operanla ilgili yazıda TSK ve Suriye ordusunun Bab’da birbirlerine yaklaştıkları ve çatışma ihtimalinin olduğu belirtildi.

Suriye ordusu ile TSK’nın operasyonda birbirlerine yaklaşmasının “Suriye iç savaşındaki eski hasımların, IŞİD’e karşı saldırıda birbirleriyle koordine oldukları spekülasyonlarını beraberinde getirdiğini” yazan gazetede yazı şöyle devam ediyor:

Ancak eşzamanlı ilerlemeler, Türkiye gibi bölgesel güçleri savaşın daha da içine çekebilecek bir gerilimi ateşleme riski taşıyor. Rusya Esad’a askeri destek verirken, Türkiye Suriyeli isyancıların başlıca destekçilerinden biriydi ve geçen yıl IŞİD ve Kürt militanlarla savaşmak için kendi birliklerini Suriye’ye yolladı. Rejim yetkilileriyle yakın teması olan Lübnanlı Analist Younis Audi, ‘El Bab, bir araya gelme noktası olacak, ayrılık noktası değil’ diyor ve hava ve yer operasyonlarını Rusya’nın koordine ettiğini söylüyor.

Haberde ayrıca “uyuşmazlık işaretlerinin şimdiden alındığını” belirtilerek Türkiye destekli ÖSO gruplar içindeki bir kişinin “Rusya koordinasyonu kontrol edemezse, bir yarışa dönüşü ve bir çatışmadan kaygılıyım” sözlerine yer veriliyor.

Haberde Türkiye’nin Bab’da ilerleyen güçlerin çatışma ihtimalini önemsemedikleri ve uluslararası koordinasyonun bu tür bir olayı önlemek için orada olduğunu düşündükleri de belirtildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

Rejimin destekçileri El Bab’ı geri alması gerekenin Esad’ın güçleri olduğunu söylüyor. Ancak muhalifler, bölgede büyük miktarlarda Türk topları ve askerleri gördüklerini ve Ankara’nın geri adım atacağını düşünmekte zorlandıklarını vurguluyor. Bir muhalif ‘Rejimin bizden önce El Bab’a girebileceğini sanmıyorum. Ama girerlerse bu bir felakete yol açar. Türkiye asker kaybetti. Çok sayıda yaralıları var. Burada üsleri ve çok fazla silahları var. O kadar kolay geri adım atacaklarını sanmıyorum’ diyor.

Çeviri: BBC Türkçe

 




Önceki Haber
'Doktor' Cihan Aksoy cinsel istismarı meşrulaştıran sözleri sonrası NTV'den kovuldu
Sonraki Haber
Mor Çatı, kadın sanatçıları 'İki Soluk Arasında Dayanışma'da buluşturuyor