Ana SayfaGüncelGazeteci Deniz Yücel’in tutuklanmasına Almanya’dan tepkiler

Gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanmasına Almanya’dan tepkiler

HABER MERKEZİ – 13 gün boyunca gözaltında tutulan Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasına Almanya’dan tepkiler geldi. Süddeutsche Zeitung gazetesinin yorumunda “Türkiye, otoriter bir ‘lider (führer) devleti’ olma yolunda kötü bir şekilde ilerliyor” ifadeleri kullanıldı. Başbakan Merkel ise Yücel hakkında alınan kararın sert ve orantısız olduğunu söyledi.

Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak haberleri nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 14 Şubat Salı günü İstanbul’da gözaltına alınmıştı.

Deniz Yücel, 13 günlük gözaltının ardından “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla çıkarıldığı mahkemece dün gece tutuklandı.

Almanya’nın Münih kentinde yayımlanan Süddeutsche Zeitung gazetesi Yücel’in tutuklanmasına yer ayırdı.

Gazetenin yorumunda, İstanbul’da tutuklanan gazeteci Deniz Yücel’e işaret ederek Türkiye’deki siyasi durum ele alındı:

Türkiye, otoriter bir ‘lider (führer) devleti’ olma yolunda kötü bir şekilde ilerliyor. Beğenilmeyen gazeteciler bu koşullar altında ya terörist olarak nitelediriliyor ya da Donald Trump’ın ifade ettiği gibi ‘halk düşmanı’ sayılıyor. (…) Basın özgürlüğü kısıtlanıyor, çiğneniyor, çünkü iktidardakiler şu düşünceye göre bir tutum izliyor: Kim bize destek vermiyorsa, düşmanımızdır ve ona göre davranılmalıdır. Yücel serbest bırakılsa da hakkında dava açılsa da fark etmez. Zira Deniz Yücel Türkiye’de cezaevlerinde tutulan yaklaşık 150 gazeteciden sadece biri. Bu 150 gazeteci de darbe girişiminden bu yana her meslekten takibata uğrayan on binlerce kişinin sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. Sanki, Erdoğan ülkesini Avrupa’dan tamamen ayırmak istiyormuş gibi görünüyor.

Die Welt: Hepimiz Deniziz

Deniz Yücel’in görev yaptığı gazete Die Welt ise bugün gazetenin genel yayın yönetmeni Mathias Döpfner’in “Wir sind Deniz” (Hepimiz Deniziz) başlıklı başyazısıyla çıktı.

Döpfner yazısında, şunları kaydetti:

Yücel parlak bir gazeteci, her açıdan bağımsız bir kafa ve özgür bir ruh… Ve böyle biri olarak Türkiye’deki pek çok gelişme konusunda endişeli. Ona suçlu muamelesi yapılması, bu türden özgürlükleri elde eden herkesin başına aynı şeyin gelebileceğine işaret ediyor. Tutuklanması istisnai bir vaka değil, bir sistemin parçası. Ancak yabancı bir gazetenin muhabirinin böyle bir muameleye tabi tutulması, konunun yeni bir boyuta ulaştığının göstergesi.

  Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel tutuklandı

Merkel: Yücel’in tutuklanması sert ve orantısız

Deniz Yücel’in tutuklanması ile ilgili olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’den de bir açıklama geldi.

Yücel’in tutuklanması haberinin “acı ve hayal kırıklığına” yol açtığını kaydeden Merkel, Deniz Yücel’in gönüllü olarak ifade vermeye gittiğine işaret ederek alınan kararın sert ve orantısız olduğunu söyledi.

Merkel açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

Alman hükümetinin Türk adaletinden Yücel’e muamalesinde her demokratik toplum için yüksek değer taşıyan basın özgürlüğü ilkesini dikkate almasını beklediğini.

Deniz Yücel’e adil ve hukuk devletine uygun bir muamele için güçlü bir şekilde çaba göstermeye devam edeceğiz. Yücel’in yakında özgürlüğüne geri kavuşmasını umuyoruz.

Dışişleri Bakanı: Türk-Alman ilişkileri zor bir dönemde

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Deniz Yücel’in tutuklanmasını sert bir dille eleştirdi.

“Bu çok sert ve bu nedenle de orantısız bir karardır” değerlendirmesinde bulunan Gabriel, Deniz Yücel’in kendi isteği ile soruşturma çerçevesinde ifade vermeye gittiğine işaret etti.

Gabriel açıklamasında, “Türkiye’de üzücü bir dönem yaşandığını” belirterek “Türk-Alman ilişkileri için de zor bir dönemde” bulunulduğunu kaydetti.

Gabriel, Deniz Yücel’in durumunun “hukuk devletinin temel ilkelerini uygulanması ve basın ve ifade özgürlüğünün değerlendirilmesi açısından iki ülke arasındaki farkı ortaya koyduğuna” vurgu yaptı.


* Bu haber DW Türkçe’de yer alan haberlerden derlenmiştir.